Djuruppfödarna: Lagförslaget är fegt

NYHETER

Regeringens nya förslag om minkhållning retar pälsuppfödarna

Foto: Mink i bur Regeringen vill skriva in i djurskyddslagen att minkar ska ha möjlighet att simma. ”Omöjligt”, säger minkuppfödarna.

Minkar som föds upp i Sverige ska kunna simma och utöva jaktbeteende. Det vill regeringen införa i djurskyddslagen.

– Det är ett fegt förslag. Vill de stänga ner näringen ska de göra det på ett ärligt sätt, säger Gösta Larsson, minkfarmare och ordförande i SPR, Sveriges Pälsuppfödares riksförbund.

Foto: Erika Brendov, Djurskyddsansvarig på LRF.

Djurrättsorganisationen Djurens rätt jublar medan Sveriges Pälsuppfödare är förbannade.

Regeringens förslag om nya regler för minkarna innefattar bland annat att minkar som föds upp för pälsproduktion ska kunna klättra, utöva jaktbeteende och simma.

– Det här med simbassängerna går inte att genomföra, varken ekonomiskt eller djurmässigt. Det finns ingen forskning som styrker att det skulle vara bättre för djuren, säger Gösta Larsson.

Han har jobbat i 55 år med uppfödning av mink och har 3 000 minkar på sin gård i Sölvesborg i Blekinge.

Slutet för näringen

Gösta Larsson tror att förslaget skulle få förödande konsekvenser för minkuppfödarna:

– Alla skulle få lägga ner, säger han.

På djurrättsorganisationen Djurens rätt är man glada över det.

– Vi tycker att det är bra eftersom det leder till att näringen trappas ned, men vi hade hellre sett en lag som förbjuder utnyttjandet av pälsdjur av etiska skäl. Det hade varit ett tydligare ställningstagande, säger Per-Anders Svärd, ordförande för Djurens rätt.

”Minkarna får det sämre”

Också Lantbrukarnas riksförbund har sina invändningar. Erika Brendov som är djurskyddsansvarig på LRF tycker att förslaget är felaktigt ur djurskyddssynpunkt.

– Det här kan få motsatt effekt, kravet på simvatten kommer att leda till sämre hygien. Forskning visar att det inte alls är bättre för djuren, säger hon.

Regeringens förslag

Läs mer

Karin Abrahamsson ([email protected])