Irans revolutionsgarde: ”Upproret är över”

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT
Shirin Ebadi mottog Nobels fredspris 2003. Arkivbild.

En vecka efter att demonstrationerna i Iran bröt ut, rapporterar lokala medier att läget i landet är lugnt. På sociala medier cirkulerar videoklipp från enstaka provinsstäder där det ska ha varit oroligt. Videoklippens äkthet har dock inte kunnat bekräftas.

Irans revolutionsgarde meddelade på onsdagen att "upproret är över" sedan tiotusentals regimtrogna genomfört manifestationer till stöd för de styrande.

Den iranske fredspristagaren Shirin Ebadi uppmanar Irans folk till civil olydnad och fortsatta protester. Tidningen Asharq Al-Awsat citerar människorättsadvokaten som att säger att iranierna borde stanna på gatorna och att konstitutionen ger dem rätt att protestera.

General Mohammad Ali Jafari, som leder det politiskt mycket inflytelserika iranska revolutionsgardet, sade på onsdagen att gardet ingripit mot färre än 15 000 "bråkmakare" runt om i landet varav många har gripits och ska bestraffas. Enligt Jafari har protesterna avtagit sedan tillgången till sociala medier begränsats.

I det slutna landet är det svårt att säkert veta hur många som har skadats och gripits i samband med protesterna, men det rapporteras det om minst 21 döda.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Iran