OLW:s chips innehåller mer akrylamid än andra märken

Chips som säljs i Sverige innehåller fortfarande stora mängder av det cancerframkallade ämnet akrylamid.

Särskilt OLW:s populära Sourcream & onion innehåller betydligt högre halter än konkurrenternas, skriver SVT Nyheter.

I april träder EU:s nya reglering för akrylamid i livsmedel i kraft, skriver SVT. flera av chipsen som Testfakta testat innehåller betydligt högre halter av akrylamid än vad som kommer att bli okej i och med nya reglerna.

Värst är originalchipsen från OLW, bland annat Sourcream & onion, men även Coops eget märke Änglamark och Bjäre har klart högre halter än vad EU:s nya lagstiftning kräver.

– Det är en stickprovskontroll som de har gjort och det är jättebra att någon som inte är myndighet eller företagen själva som gör det, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverkets kontrollenhet.

– Testerna visar att vissa företag inte har fått ner halterna av akrylamid på den nivå som vi önskar och som vi jobbar mot.

Cancerframkallande

Det är från chips som de flesta får i sig halter av det cancerframkallande ämnet akrylamid och chipsen får inte innehålla mer än 750 mikrogram per kilo.

När Testfakta undersökte saken visade det sig OLW:s originalchips innehåller mer än dubbelt så mycket, 1 700 mikrogram.

Att akrylamid ökar risken för cancer är väl dokumenterat, men det är ett ämne man kan bli sjuk av under lång tid.

– Det handlar om livstidsexponering, det här är inte ett ämne som du blir sjuk av om du får i dig en extra hög dos vid ett tillfälle utan det handlar om vad du får i dig under hela ditt liv, säger Petra Fohgelberg.

Det är svårt att sänka halterna av akrylamid men det finns vissa faktorer på påverkar halterna. Till exempel påverkar temperaturen på frityroljan, vilken potatissort det är och hur potatisen försvaras halterna av akrylamid.

OLW uppger att man håller på att byta ut potatissorten som Testfakta testade.

– Det är naturligtvis tråkigt att våra chips ligger så högt. Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som äger varumärket OLW, till Testfakta.

Lägre halter akrylamid i linschips

Halterna av akrylamid varierade. Minst akrylamid innehåller linschipsen från Estrella, men även vanliga potatischipsen från Pringles, Estrella och Lantchips låg under det nya EU-gränsvärdet.

Syftet med de nya riktvärden för akrylamid i mat är att tillverkarna måste hålla sig under nivåerna – annars tvingas de åtgärda saken. Ämnet akrylamid bildas vid upphettningen och är en reaktion mellan aminosyror och socker.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN