Beskedet: Nordkorea skickar trupp till OS

NYHETER

Nordkorea kommer att skicka trupp till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Det beskedet kom efter att de två länderna träffats i den demilitariserade zonen för första gången på två år.

Sydkorea öppnar nu för att tillfälligt lyfta sanktionerna mot nord för att underlätta medverkan i spelen, rapporterar Reuters.

1 av 13 | Foto: AP
Här möts Sydkoreas återföreningsminister Cho Myoung-gyon (till vänster) och Ri Son-Gwon, chefen för den nordkoreanska delegationen (till höger).

Ett enormt pressuppbåd följde ländernas delegationer när de var på väg till mötet vid 02-tiden på måndagsnatten, svensk tid.

Den historiska händelsen inleddes med att Sydkoreas delegationsledare höll ett öppningstal, rapporterar Reuters.

Ri Son Gwon, ordförande för Nordkoreas enhetsutskott, var förhoppningsfull inför diskussionerna

– I dag kommer Nord- och Sydkorea inleda seriösa och uppriktiga samtal. Det kommer gå bra, sa Ri Son Gwon till journalister på plats.

– Jag kom hit med förhoppningar om att Nord- och Sydkorea ska hålla ett samtal med uppriktig och trovärdig attityd. Låt oss ge folket, som har höga förväntningar på detta möte, en värdefull nyårsgåva, fortsatte han.

Den sydkoreanska huvudförhandlaren Cho Myoung-gyon konstaterade att ”det har gått ett tag”, när de skakade hand.

De båda ska också ha önskat varandra gott nytt år.

Skickar idrottare till OS

Mötet pågick i flera timmar. Samtalen avslutades inte förrän efter klockan 05, svensk tid. Då meddelade Chun Hae-sung, viceminister på Sydkoreas återföreningsdepartement, att Nordkorea kommer att skicka trupp till OS i Pyeongchang nästa månad.

– Nordkorea har gett uttryck för inställningen att de kommer att skicka en delegation på hög nivå, bestående av idrottare som representerar folkrepublikens olympiska kommitté, en hejarklack, en showgrupp, ett team för att demonstrera taekwondo och journalister.

Den sydkoreanska delegationen föreslog också militära samtal mellan de två länderna för att undvika ”oavsiktliga konflikter”. Sydkorea vill också diskutera återföreningar av familjer som splittrades under Koreakriget. Från 2000 fram till 2014 pågick ett projekt där familjer i syd kunde ansöka om att få besöka sina släktingar på andra sidan gränsen. De senaste fyra åren har dock inte några sådana återföreningar ägt rum.

– Vi betonade behovet av en fredsuppgörelse som inkluderar nedrustning och som grundar sig i ömsesidig respekt och samarbete. Aktiviteter som ökar spänningarna på Koreahalvön måste upphöra, säger Chun Hae-sung, enligt CNN.

Reuters rapporterar att Sydkorea överväger att tillfälligt lätta på sanktionerna mot Nordkorea för att underlätta diktaturens OS-medverkan.

Samtalen mellan nord och syd kommer att återupptas under tisdagseftermiddagen, lokal tid.

Ringde varje dag

Det historiska mötet följer efter två års permafrosttillstånd mellan de båda länderna.

Sedan det senaste samtalet på så här hög nivå genomfördes har Sydkoreas återföreningsdepartement troget skickat tjänstemän till det blå huset vid den demilitariserade zonen och ringt till andra sidan dagligen klockan 9 på morgonen och klockan 16 på eftermiddagen.

Ingen har svarat. Förrän nu.

Trump: Samtal en bra grej

Inför mötet, som följdes av världsledare angelägna att se om spänningarna länderna emellan kan minska, förklarade Sydkorea att landets delegation främst ville prata om sitt vinter-OS och hur nordkoreanska idrottare kan trixas in även om de inte har kvalificerat sig på egen hand.

Men sydkoreanska representanter sa också att det inte finns några gränser för vad som kunde komma att diskuteras.

USA:s president Donald Trump tog på sig äran efter att det stod klart att mötet skulle äga rum.

”Med alla misslyckade ’experter’ som kommer med sina synpunkter, är det verkligen någon som tror att dialogen mellan Nordkorea och Sydkorea skulle bli av om inte jag var bestämd, stark och beredd att sätta in våra totala ”styrka” mor Nord. Töntar, men samtal är en bra grej!”, skrev han på Twitter tidigare.

Träffades i ”Fredhuset”

Samtalen skedde i det så kallade ”Fredshuset”. Byggnaden ligger vid den enda punkten längs den fyra kilometer breda demilitariserade zonen där folk från båda sidor har möjlighet att stå öga mot öga.

Det var i Fredshuset som vapenvilan mellan Nord- och Sydkorea undertecknades 1953. 2007 skrevs fredsdeklarationen under på samma plats.

Hittills har bara ett nordkoreanskt konståkningspar kvalat in till OS, men fler idrottare kan också bli specialinbjudna av Internationella olympiska kommittén, IOK.

Nordkorea deltog inte när Sydkorea arrangerade sommar-OS 1988.

Därför har Nordkorea en jätteskuld till Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM