Ny ödesdag för Grekland

avWolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Utan nya pengar väntar konkurs

Foto: AP

Greklands koalitionsregering kunde inte enas om de nedskärningar EU kräver.

Nu hoppas landets finansminister att euroländerna i kväll ändå ska ge klartecken för nästa utbetalning av nödlån.

Utan nya pengar står konkursen för dörren.

Greklands tre stora partier satt under dryga sju timmar i går i förhandlingar om de besparningar som EU kräver för att betala ut de 130 miljarder euro som Grekland behöver för att klara av att betala sina skuldräntor de närmaste månaderna.

De enades om att ge 15 000 statsanställda sparken och sänka minimilönen med drygt 20 procent. Men på en punkt gick de bet. Partierna kunde inte enas om den neddragning på 300 miljoner euro av pensionerna som den så kallade trojkan kräver. Trojkan är EU, Internationella Valutafonden och Europeiska Centralbanken.

Citerar Beatles

– Klockan två på natten är allt jag kan göra att citera en textrad från Beatles; "It´ a hard day´s night", sa George Karatzaferis, ledare för högerpartiet LAOS.

Det hjälpte inte att landets finansminister Evangelos Venizelos vädjade till partiledarna att ta sig samman och lösa sina meningsskiljaktigheter.

– Det handlar om Greklands överlevnad de kommande åren, sa Venizelos. Vi måste kunna se medborgarna i ögonen, se till nationens och våra barns intresse.

Möte i Bryssel

Venizelos är i dag på väg till Bryssel för att delta i euroländernas finansministermöte. Där ska han försöka få dem att gå med på att betala ut pengarna trots att en överenskommelse saknas kring nedskärningen av pensionerna.

Mötet väntas börja klockan 18.

Enligt expertisen måste Grekland få nästa utbetalning av nödlånen godkänd inom några dagar. Annars hotas landet av en oordnad konkurs när man inte kan betala räntorna på de stora lån som förfaller till betalning den närmaste tiden.

Beroende av nödlån

Grekland har sedan maj 2010 varit helt beroende av nödlån från EU. Trots pengarna har landets ekonomiska situation blivit alltmer desperat.

Landet har en statsskuld på 350 miljarder euro, vilket motsvarar 160 procent av BNP. Högst inom EU.

Publicerad: