Nyheter

Kungaforskarna öppnade fel grav

Magnus Ladulås kista har öppnats

NYHETER

Kung Magnus Ladulås och hans familj har i århundranden trotts vara begravda i Riddarholmskyrkan i Stockholm.

Men nya analyser av skelettdelarna avslöjar att det är en bluff.

ORGANISATÖR Med regler, lagar och strukturer skapade Magnus Ladulås grunden till det Sverige vi har i dag. ”Han är en av de verkligt stora”, säger Herman Lindqvist.

Foto: Foto: RAY WAHLSTEN/MEDELTIDSMUSEET

De nio personer som fanns i gravtumban som öppnades i fjol är begravda någon gång kring cirka 1430–1520. Kung Magnus Ladulås dog redan 1290.

"Att resultaten skulle vara missvisande kan uteslutas", skriver professor Göran Possnert vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Ligger i andra graven

Sannolikt är det lagman Gustav Karlsson Gumsehuvud och hans släkt som vilar Magnus Ladulås grav. 

Magnus Ladulås själv kulle i så fall ligga begravd i den andra gravtumban i Riddarholmskyrkan, den där Karl Knutsson ligger begravd.

När den graven öppnades 1915 fann man nämligen tre orörda skelett under Karl Knutssons kista. Om teorin stämmer skulle det i så fall vara Magnus Ladulås och två av hans söner.

Forskarna har nu ansökt till Riksmarsalken om att få öppna även den graven.

Medvetet misstag

Gravtumborna i Riddarholmskyrkan sattes upp på uppdrag av kung Johan III på 1570-talet, bara 100 år efter Gustav Karlsson Gumsehuvuds död 1470. En teori är man placerade Ladulås tumba över fel grav - eftersom det saknade betydelse vem som låg i graven. Det viktiga var att man fick två ståtliga kungagravar i kyrkan.

TT, Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter