Nyheter

Baudin klev tillbaka för att ena LO

Av: 

Pär Karlsson

Tobias Baudin från Kommunal blir första vice ordförande. Här kramas han om av avgående ordförande Wanja Lundby-Wedin.
Tobias Baudin från Kommunal blir första vice ordförande. Här kramas han om av avgående ordförande Wanja Lundby-Wedin.

NYHETER

Han hade större stöd än den nyvalde LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Men Tobias Baudin valde ändå att dra tillbaka sin kandidatur.

– Jag var väldigt orolig för ökad splittring inom LO om vi båda två gått fram som kandidater på kongressen, säger han.

Tidigare i dag valdes Karl-Petter Thorwaldsson till ny LO-ordförande. I eftermiddags föll också två bitar till i den nya ledningen på plats. Tobias Baudin från Kommunal blir första vice ordförande och Ingela Edlund från SEKO andra vice.

Men bara för några veckor sedan var det oklart vem som skulle bli ny ordförande. Tobias Baudin hade stöd av en svag majoritet av ombuden på kongressen. Men när valberedningen föreslog Thorwaldsson som ordförande valde Baudin att dra tillbaka sin kandidatur. Hade han inte gjort det var risken stor att det skulle bli öppen strid mellan de två kandidaterna på kongressen.

– Om jag och Karl-Petter hade valt att gå fram som två olika kandidater var jag väldigt orolig för ökad splittring inom LO. Det är det sista vi behöver nu, det enda som tjänar på det är arbetsgivarna. Mitt ställningstagande att ta tillbaka min kandidatur har bidragit till starkare enighet och det känns väldigt bra, säger han.

”Måste ut på arbetsplatser”

Baudin säger att han ser fram emot att arbeta tillsammans med Thorwaldsson och de andra i den nya ledningen. Han brinner framför allt för att locka unga till facket, vilket LO haft stora problem med de senaste åren.

– Vi måste ta fram åsikter och förslag på hur vi kommer tillrätta med otrygga arbetsvillkor som ungdomar upplever i dag när de kommer ut på sina jobb. Vi måste ut på arbetsplatser där de finns och prata om vikten av att vara med i facket, säger han.

Precis som Karl-Petter Thorwaldsson vill Baudin att LO ska få en tydligare roll gentemot Socialdemokraterna.

– Jag möter medlemmar som tycker att LO och S har sagt i stort sett samma saker de senaste åren. Men när vi har olika åsikter skapar det en större legitimitet för facklig-politisk samverkan. I framtiden vill jag se tydligare roller. Vi behöver inte vara rädda för det, säger han.

”Andra skäl”

Ingela Edlund, som tidigare varit förbundssekreterare i SEKO, tar även hon plats i den nya LO-ledningen, som enda kvinna.

– Jag hoppas att jag ska kunna bidra med de kunskaper jag har från det näringspolitiska området. Det är stora frågor för oss inom Seko, med olika former av avregleringar, säger hon.

I talet efter att hon valts kritiserade hon dem som kallat henne för "inkvoterad kvinna i ledningen".

– Jag har kallats resultat av kohandel. Det är synd att det inte gick att uppnå jämn könsfördelning i det här fallet. Det jag vänder mig emot är att alla tar för givet att utökningen sker bara för att de ska ha in en kvinna. Det skedde av andra skäl, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: