Han hoppar på pojkens huvud

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det handlar om rasism”

NEW YORK. Vreden kokar i Houston, Texas.

Polisen som ledde den brutala misshandeln av en 15-årig svart pojke för två år sedan friades nämligen i torsdags – av en helvit jury.

– Ingenting har förändrats i det här landet. Ingenting, säger en av de upprörda demonstranterna utanför domstolen.

Det var i mars 2010 som ett stort polisuppbåd jagade och till slut fångade den då 15-årige Chad Holley i östra Houston.

Han var misstänkt för inbrott – men polisens agerande antydde snarare att han gjort sig skyldig till ett terrorbrott.

Först prejades han omkull med en polisbil. Och trots han omedelbart lade armarna bakom ryggen kastade sig sedan ett helt koppel poliser över honom och inledde en brutal misshandel. Ett befäl hoppade honom bland annat på huvudet. Därefter fick Holley motta en hel skur av sparkar och knytnävsslag innan han fördes iväg med handfängsel.

Video läckte ut

Hela incidenten fångades av en övervakningskamera och när en video så småningom läckte och visades på en lokal tv-kanal blev upprördheten i miljonstaden Houston mycket stor.

Som en konsekvens blev tolv av de inblandade poliserna föremål för disciplinära åtgärder, sju avskedades – och fyra har ställts inför rätta.

Men lite tyder nu på att någon av dem kommer att fällas.

Andrew Blomberg, befälet som ledde jakten på Holloway och hoppade honom på huvudet i början av misshandeln, friades i förrgår helt från misstankar om ”polisiärt övergrepp”.

Av en helvit jury.

Reaktionen bland de som hade samlats utanför domstolen i Harris-countyt blev mycket stark och stämningen på gatorna i Houston börjar bli lika hätsk som den tidigare i våras var i centrala Florida efter den omtalade dödsskjutningen av Trayvon Martin.

Liksom i Orlando är  militanta organisationen ”The New Black Panthers” på plats i Houston – och dess företrädare skräder som vanligt inte orden.

– Det här handlar om rasism och brist på rättvisa i vårt rättsväsende. Blomberg hade den bästa vita advokaten i stan, åtalades av en vit åklagare och friades av en vit jury. Det är kriminellt, säger en talesman till Fox.

”Ingenting förändras”

Liknande tongångar hördes från andra, icke-organiserade demonstranter.

– Ingenting har förändrats i det här landet. Ingenting, rasar en som Fox talar med.

Under fredagen hölls protester utanför distriktåklagaren Pat Lykos kontor och flera demonstranter greps, rapporter Houston Chronicle.

En kongressledamot från Houston, demokraten Al Green, har uppmanat justitiedepartementet i Washington att ta sig an fallet.

– Chad Holley och hans familj förtjänar en medborgarrättslig utredning, säger han till

Holley, å sin sida, befanns skyldig till det misstänkta inbrottet och dömdes till tillsyn i väntan på att han fyller arton år.

Publicerad: