Nyheter

I dag kan det bli klart med nyval i Grekland

President Karolos Papoulias har kallat till sig partiledarna
President Karolos Papoulias har kallat till sig partiledarna

NYHETER

Utsikterna för en lösning på Greklands regeringskris blir allt dystrare. President Karolos Papoulias har kallat till sig partiledarna för konservativa Ny demokrati, socialistiska Pasok och vänsterpartiet Syriza i dag för att försöka förmå dem att bilda en duglig regering.

Sannolikheten att lyckas är dock små, och då hotar ännu ett nyval i juni.

Krisen utspelar sig samtidigt som den grekiska staten är nära att bli bankrutt. Men EU-ledare har gjort klart att landet måste hålla sig till villkoren i en räddningsplan, värd minst 130 miljarder dollar, från i mars och genomföra åtstramningar. Annars kan utbetalningen av nödlån stoppas.

Kouvelis sista livlinan

Partiet Demokratiska vänstern, lett av Fotis Kouvelis, fick 6 procent i nyvalet och har setts som en sista livlina i kampen för att bilda en samlingsregering. Men i dag ställde Kouvelis hårda krav för ett sådant samarbete: En ny samlingsregering bör omedelbart häva den lagstiftning som sänkte minimilönerna och gjorde det enklare att friställa, sade Kouvelis på söndagen till tv-kanalen Mega. Dessutom bör Grekland "frigöras" från det impopulära låneavtalet med EU och Internationella valutafonden (IMF), som ställer hårda krav på åtstramningar.

– Men jag hyser tvivel om huruvida en överenskommelse kan slutas. . . jag har ytterst lite hopp, sade Kouvelis några timmar innan överläggningar skulle hållas med presidenten.

TT

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter