Twittrar för hemlösa

Stadsmissionen kampanjar på Twitter.

Kända twittrare tar betalt och pengarna går till stöd för hemlösa.

– Jag är urlycklig över att få hjälpa till, säger bloggaren Amanda Schulman.

Felix Herngren, Petter, Gry Forssell, Johanna Koljonen finns också bland de kända svenska twittrarna som kommer att delta.

Från i dag sätts en betalvägg upp, enligt Stadsmissionens världens första på Twitter. 25 kronor kommer det att kosta för att följa kändisarnas små betraktelser.

"Blir inte mätta av retweet"

Yvonne Borg, kommunikations- och insamlingschef på Stockholms stadsmission, förklarar tanken:

– Människor i hemlöshet blir inte mätta på en retweet och sover inte varmt av en like på Facebook. Betalväggen är ett försök att göra det enkelt för människor att bidra lite mer. Vi ser det här som ett sätt att föra ut frågan i en ny kanal. Det är ett problem vi har i dag och vi ser inte att en lösning är på väg. Tvärtom blir situationen allt värre, med fler unga som blir hemlösa, säger hon.

Under morgonen blev det ett stort tryck på betalväggen.

– Kontona lades nästan ner av trafiken. Det är en ny målgrupp som frågan förs upp hos. De som följer till exempel Petter vill fortsätta följa honom och är villiga att ge något för det, säger Yvonne Borg.

Schulman: "Skulle gärna twittra året om för dem"

Amanda Schulman, som bloggar på Aftonbladet.se, har drygt 8 000 följare på twitter.

– Jag blev urlycklig över att kunna hjälpa till på ett så enkelt vis. Det känns nära. Det är Sverige och det är här de lever och de har inget hem. Det känns orättvist. Jag kan bli tokig när jag tänker på det. Jag skulle gärna twittra året om för dem om de gick.

Hon kommer inte ändra sitt twittrande.

– Nej jag tror inte man ska göra det - att tänka att nu twittrar jag för välgörenhet så då måste jag vara mer politiskt korrekt. Då tar man bort anledningen för folk att vilja följa en, säger Amanda Schulman, som hoppas att satsningen ska föda fler liknande betalningsmodeller för välgörenhet.

Twitter om Swedish House Mafia

Gry Forssell har drygt 32 000 följare.

– För det första tycker jag Stadsmissionen kämpar på som tusan och behöver all hjälp de kan få. Om jag ändå skriver på twitter kan jag lika gärna göra det för dem, säger hon.

– Man blir annars ofta uppringd från välgörenhetskampanjer av någon skitdyr pr-byrå som samarbetar med något multinationellt företag. Det här är bara Stadsmissionen som ringt direkt till mig och då vet man att pengar hamnar rätt.

Gry Forssell kommer åka till New York på fredag.

– Jag ska se en konsert med Swedish House Mafia, det ska bli jätteroligt och det ska jag twittra om. Axwell i Swedish House Mafia är en god vän och vi ska fira hans födelsedag.

Publisert: