Kupp mot Christina

Tjuven hittade prinsessans lönnfack Stal smycken – för över 800 000 kr

Kungliga smycken för 800 000 kronor har stulits från prinsessan Christina och hennes makes lägenhet vid Kungliga Slottet.

En 19-årig vän till paret erkänner att han sålt ­Gustaf VI Adolfs manschettknappar till kriminella och kastat prinsessan Sibyllas diadem i Stockholms ström.

Nu åtalas han för grov stöld.

BEstulen av sin vän  Prinsessan Christina och mannen som stal smyckena är nära vänner. Bland stöldgodset fanns ett diadem efter prinsessan Sibylla. Christina bar det senast på Nobelfesten förra året.
BEstulen av sin vän Prinsessan Christina och mannen som stal smyckena är nära vänner. Bland stöldgodset fanns ett diadem efter prinsessan Sibylla. Christina bar det senast på Nobelfesten förra året.

När prinsessan Christinas man, Tord Magnuson, skulle öppna kassaskåpet hemma i sovrummet inför kvällens bjudning fick han en chock.

Flera smycken som ­Christina ärvt från sin mor, prinsessan Sibylla, och den gamle kungen, Gustav VI Adolf, saknades.

Stölden polisanmäldes och snart upptäckte de att även det diadem som Christina bar under den senaste Nobelfesten var borta. Bara diademet värderas till 350 000 kronor. Totalt handlar det om smycken till ett värde av 855 000 kronor.

Utöver makarna själva och deras son var det bara städpersonal och en 19-årig vän till Tord Magnuson som hade haft tillgång till lägenheten. När makarna konfronterade 19-åringen erkände han att han hittat nycklarna till kassaskåpet och då inte hade kunde ­hejda sig.

– Det kom en plan i ­hjärnan, säger han i förhör.

Bodde i lägenheten

19-åringen anlände till Sverige som ensamkommande flyktingbarn 2010 och Tord Magnuson funge­rade då som hans mentor. I polisförhör berättar Tord att de blivit mycket nära vänner och Christina säger att 19-åringen är att betrakta ”som barn i huset”. I ­perioder bodde han också i deras lägenhet vid Kungliga Slottet.

Hittade lönnfacket

Vid ett tillfälle i april i år när 19-åringen var ensam i lägenheten gick han in i prinsessan Christinas och hennes makes sovrum för att leta efter cigaretter. Av en slump upptäckte han då lönnfacket – en hemlig förvaringsbox – där nycklarna till kassaskåpet låg gömda.

I förhör berättar 19-åringen hur han då bestämde sig för att stjäla smyckena ur skåpet och sedan skylla på städerskan som ofta vistades ensam i lägenheten. ­Bytet blev två ringar och manschettknappar i guld samt ett armband av guldtråd som Christina fått i ­gåva av den etiopiske ­kejsaren Haile Selassie vid ett stats­besök 1956.

Sålde bytet vidare

Efter stölden sålde han allt vidare för 9 000 kronor till två män han kom i kontakt med när han försökte köpa marijuana. I förhör uppger han att männen skulle smälta ner guldet för att göra nya smycken. 19-åringen har lämnat en detaljerad ­beskrivning av de två köparna och genom kontakter med länskriminalpolisen i Göteborg har Stockholmspolisen försökt lokalisera dem. Men än så länge utan framgång.

Kastade diademet i vattnet

Den 18 maj hade prinsessan Christina och Tord Magnuson en stor bjudning i en festlokal i huset på Slottsbacken där de har sin lägenhet. 19-åringen var på plats och hjälpte till att ­servera. När han bytte om inför kvällen uppe i lägenheten passade han på att stjäla med sig en nyckel. När hela festsällskapet sedan gick på en rundvandring i Slottet gick han upp i bostaden och stal diademet som ingick i arvet från Christinas mamma, prinsessan Sibylla.

Efter festen gick han in mot stan för att festa. I förhör berättar han hur han stannar till på Riksbron, ­efter Riksdagshuset, och kastar påsen med diademet i Stockholms ström. Sedan fortsatte han till Stureplan och festade.

Både Nationella insatsstyrkans dykare och Aftonbladet har förgäves sökt ­genom ett stort område i vattnet utanför Riksdagshuset.

Bad om ursäkt

Efter stölden var 19-åringen mycket ångerfull. När allt uppdagades slängde han sig runt Tord Magnusons ben och bad om ursäkt mitt inne på Centralstationen. I polisförhör har han erkänt, men inte kunnat förklara varför han stal smyckena. För polisen berättar han att han har stulit tidigare men att det han nu gjort bara förstör ­eftersom han äntligen hade fått riktiga vänner.

Aftonbladet var i går kontakt med prinsessan Christina som inte vill kommentera stölden. Men hon meddelar att ­både hon och hennes man tycker att det som har hänt är mycket tråkigt.

Gåva från ­ en kejsare

Ett diadem som prinsessan Christina bar senast på Nobelfesten 10 dec 2011. Av märket Ribbhagen. Arvegods. Ska ha legat i en tygpåse märkt Senn­heiser när det kastades i Stockholms ström.

Värde: 350 000 kronor.

En guldring med en aquamarinsten stor som en tumnagel, omgärdad av mindre vita stenar. Arvegods från prinsessan Sibylla. Som i sin tur ärvde den från sin farmor, ­Helena av Waldeck och ­Pyrmont.

Värde: 25 000 kronor.

En ring i vitt guld med en stor diamant i okänd karat. Diamanten är infattad i vitt guld och antik­slipad. Även den är arvegods som gått i prinsessan Christinas släkt under lång tid.

Värde: 450 000 kronor.

Två stora manschettknappar i guld, lite mindre än en enkrona. Graverade med talet 40. Tillhörde ­tidigare Sveriges förre kung ­Gustaf VI Adolf.

Värde: 30 000 kronor.

Haile Selassie.
Haile Selassie.

Ett flätat stelt armband i guldtråd och en svart tråd, eventuellt elefanthår. Cirka två ­centimeter brett. På armbandet finns en medaljong/mynt med en avbild av kejsare Haile Selassie iförd krona på huvudet. En gåva från kejsaren under ett statsbesök 1956.

Värde: Okänt.

Sammanlagt: Minst 855 000 kronor.

Publisert: