Almedalen 2012

Uppdrag: sabotage

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Socialdemokraternas hemliga strategi för Almedalen: utspel och smutskastning

SKÖT IN SIG PÅ FOLKPARTIET Om man får tro Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin var det en ren tillfällighet att hon och partiets gruppledare Mikael Damberg presenterade partiets satsning på nya jobb inom miljö- och tekniksektorn samma dag som FP-ledaren Jan Björklund hade sin dag i Almedalen. I själva verket handlar det om noggrant planerat krypskytte för att ”vinna slaget om dagen”, som en s-källa uttrycker det.

Foto: Björn Lindahl

VISBY. Socialdemokraternas hemliga taktik går ut på att störa alliansens dagar i Almedalen.

Smutskastning, planerade utspel och attacker i sociala medier ingår.

– Det handlar om att vinna slaget om dagen, säger en S-källa.

S-ledaren Stefan Löfven kan räkna med tricks från Alliansen.

Alla gör det – ingen vill kännas vid det.

Under den pågående Almedalsveckan gäller det för partierna att sno åt sig så mycket av medieutrymmet som möjligt av varandra. I princip allt är tillåtet.

Att Socialdemokraterna presenterade en mycket kritisk rapport om regeringen i måndags var allt annat än en slump.

Ställa till svars

Mikael Damberg, partiets gruppledare i riksdagen, hymlade inte om anledningen:

– Det är Moderaternas dag i Almedalen och vi tycker att det är viktigt att man faktiskt utvärderar dem på det de sa att de skulle göra när de vann valet, sa han.

Under politikerveckan är det krigföring på alla fronter som gäller. Allra mest sker attackerna mellan de två huvudantagonisterna i svensk politik, Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Det är något som de stora gör mot varandra. Vi har inte samma möjlighet att hålla på så där, säger en person ur ett av riksdagens minsta partier.

Samlar uppgifter

Inför Almedalen förbereder sig alla partier i flera månader genom att ta fram olika slags granskningar, rapporter och planerade nyhetsutspel.

Lite mer dolt i kulisserna pågår också en massiv insamling av uppgifter om motståndaren. Dessa läcks sedan till redaktionerna eller sprids via sociala medier.

I år är stämningen mer upptrissad än på mycket länge. Aftonbladet har talat med personer ur båda lägren, oppositionen och regeringsalliansen. De vittnar om att stämningen under årets politikervecka påminner om en valrörelse – fast det är mer än två år till nästa val.

Ovanligt hett

– Det är en ovanligt het politisk temperatur för att vara så här långt till nästa val, det beror nog på att det är en så pass jämn situation i opinionsmätningarna just nu, säger Carin Jämtin, partisekreterare (S).

Konfliktlinjerna mellan blocken är tydliga och attackerna många.

– Det är lite kaos. Det beror nog på det osäkra politiska läget, med två regeringspartier som kan åka ur och ett miljöparti som ingen vet hur det ska agera, säger en allianskälla.

Fulare tricks

Socialdemokraternas påhopp utgår från två huvudspår: Att regeringen är oenig och att två av dess partier riskerar att åka ur riksdagen vid nästa val. Men det har också handlat om mer personliga, smutsigare attacker. Som SSU:s sajt ”Fråga Kent” som lanserades i början av veckan och driver med Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Hittills är det framför allt oppositionens attacker på alliansen som har uppmärksammats. Det beror på att Socialdemokraternas dag fortfarande återstår.

Mycket talar för att motattacker från allianshåll kommer att märkas av på lördag i samband med S-ledaren Stefan Löfvens tal.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2012

Almedalsveckan