Forskare: Mars liknar Jorden

1 av 3 | Foto: Så här ser det ut på Mars
NYHETER

Ser du vad bilden liknar?

Du kanske ha varit där.

Forskare har studerat kratern på Mars och hävdar att den är slående lik en öken i USA.

Nasas rymdsond, Curiosity, landade på Mars i tisdags efter en åtta månader lång flygtur och har redan förgyllt oss med flera bilder från planeten.

Mars lik USA:s öken

Nu har forskare tagit en närmre titt på kratern Martian som sonden landade på. Forskarna tycker att den är slående lik Mojave öknen i Kalifornien, USA, med sina höga berg och ofta förekommande dimma.

– Det första intrycket du får är hur Mars liknar jorden när du tittar på landskapet, säger chefsforskaren John Grotzinger på tekniska institutet i Kalifornien till nyhetsbyrån AP.

Kallare än jorden

Det beräknas komma nyare bilder från platsen redan i dag som stärker hans tes.

Grotzinger har gjort fler iakttagelser bara av att titta på de första bilderna av Martian. Under den grusiga ytan verkar det finnas hårdare material.

– Det får dig på sätt och vis att känna dig som hemma, säger John Grotzinger.

Han tillägger att Mars så klart är väldigt annorlunda än jorden. Det är en kall öken som ständigt bombarderas av strålning. Enligt honom finns det tecken på att det var en varmare och fuktigare plats en gång i tiden.

Ett av Curiositys uppdrag är att räkna ut hur Mars förändrades. Rymdsonden ska de kommande två åren peta i stenar och jord för att söka efter liv.