Hollande ny president i Frankrike

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12 | Foto: Lotte Fernvall
Bengaler tändes efter att Frankrike fått en ny president.

PARIS. När Francois Hollandes ansikte dyker upp på de jättelika bildskärmarna vid Place de la Bastille stiger jublet till ett öronbedövande vrål. Marion, 37 och några tusen till gör tummen upp.
– Hollande kan göra oss stolta igen, skriker hon i ett fåfängt försök att överrösta jublet.

Precis när beskedet kom strax efter klockan åtta på kvällen exploderade Bastillen bokstavligen med smällare och bengaliska eldar. Bilar på sidogatorna lät sina tutor gå varma. För många är det här en efterlängtad seger för vänstern.

”Sarkozy var ett misstag”

Frankrike har inte haft en socialistisk president sedan Mitterrand avgick 1995.
De modiga har klättrat upp på den historiska pelarens plattåer och låter de röda fanorna vaja. Lärarinnan Marion nöjer sig med att stå på den öppna platsen med sin son på axlarna.
– Vi har haft för många år av högerstyre, säger hon. Sarkozy var ett stort misstag. Han har fått fransmännen att skämmas för sin president. Med Hollande kan vi vara stolta igen.
Just då dyker Sarkozys ansikte upp på bildskärmarna. Han ska hålla sitt förlorartal. Marion börjar omedelbart bua och gör tummen ner. Tusentals burop fyller den ljumma kvällsluften. Några skriker "Nu är du slut din stora lögnare".
– Det handlar inte om höger och vänster, säger Marion. Det handlar om ära och värdighet.

Sjunger franska nationalsången

Hon medger att Hollande förmodligen inte kommer att kunna hålla mer än en bråkdel av sina vallöften.
– Nästan alla inser det. Men Hollande kommer att slå in på en ny väg för att lösa den ekonomiska krisen. Jag tror att övriga Europa ganska snart kommer att köpa hans idéer.
Spontant börjar några bredvid oss sjunga franska nationalsången. Marion stämmer in utan att tveka.
Precis som Obama har Hollande flitigt lovat ”changemant”, förändring.
– Jag tror att det verkligen blir så, säger Pierre Baraton, en 24-årig ekonom som nöjer sig med att stå längre bak i publiken.
– Med Hollande tror jag det blir mer av social rättvisa.

Tog ett plan till Paris

Den nye presidenten är själv ännu inte närvarande vid segerfesten i Paris. Istället väntade han in resultatet i sitt eget valdistirikt Tulle i Sydfrankrike innan han senare på kvällen tog ett plan till Paris.
Det var också i Tulle han höll sitt segertal inför jublande supportrar. Han räckte ut en hand till alla de som röstat emot honom.
– Jag lovar att bli en president för hela landet.
Men de kraftigaste budskapet var den småbil som han tog till talartribunen.

Bryta lyxvanorna

Budskapet var att han är en president med fötterna på jorden som inget har till övers för de fina salongerna. Han tänker bryta med företrädarens lyxvanor.
Hollande vann ingen storseger men ändå rätt klart med 52 procent av rösterna. Vilket är nästan exakt vad opinionsmätningarna visat de senaste dagarna. Ändå var det många inom vänstern som fruktat att Sarkozy på något mirakulöst sätt skulle lyckas hämta in försprånget och fixa fem nya år vid makten.

Hollande måste leverera

Hollande svåraste uppgift blir nu att inte göra sina väljare besvikna. Han måste leverera.
Men skepsisen är ändå stor även bland många anhängare.
En vanlig uppfattning här i Frankrike är att Hollande medvetet lagt ut rejält med valfläsk för att bli vald men när han nu väl kan flytta in i Elysée-palatset så kommer han att skylla på den dåliga ekonomin för att slippa genomföra en del av det han lovat.
Hollande seger kommer efter en ovanligt bitter valkamp där han och Sarkozy slungat förolämpningar mot varandra. Sarkozy har hela tiden slagit ur underläge. Inte en enda gång under året har han lett i opinionsmätningarna.

Ingen bryr sig om Sarkozy

Sarkozy – som sagt att han tänker lämna politiken vid förlust – får trösta sig med att han bara är en av många regeringschefer som fått kicken i finanskrisens spår. Ett offer för krisen lika mycket som för sina egna tillkortakommanden.
Men vid Place de la bastille är det ingen som längre bryr sig om Sarkozy. Nu firar man istället grundligt Hollandes seger.

Publicerad: