”Hon drömde om att ta körkort”

avSusanna Nygren

VETLANDA. En levnadsglad, snäll och hjälpsam tjej – så beskriver hennes gode man den mördade 21-åriga kvinnan. Han var hennes gode man i tre års tid och de hade blivit vänner.

– Hon var väldigt vänlig och alltid så hjälpsam. Om nån behövde hjälp försökte hon alltid ställa upp, säger han. 

Den 21-åriga kvinna som hittades mördad på ett LSS-boende i Vetlanda under tisdagen sörjs av många. Hon beskrivs som en varm person som satte andras välbefinnande före sitt eget.

Kvinnans gode man är mycket ledsen över det som har hänt. Han hjälpte kvinnan att hålla ordning på sin ekonomi och kom henne nära.

– Jag träffade henne i onsdags. Då var hon på topphumör. Väldigt positiv och glad. Efter det hade vi telefon- och smskontakt.

Kvinnan bodde i en egen lägenhet i ett kommunalt LSS-boende för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Boendeformen är självständig men det finns vårdpersonal på plats som stöttar vid behov. 

Gillade musik, bilar och djur

1 av 4 | Foto: Krister Hansson

Kvinnans stora intressen var musik, bilar och djur. Hon ville gärna hitta ett jobb och få en fast anställning. Hon hade för tillfället en praktikplats.

– Hon hade fått en praktikplats och var väldigt glad för det. Huvudmålet var att få fast anställning i en affär eller att få jobba med djur. Hon drömde också om att ta körkort.

Han fick beskedet om kvinnans död genom ett samtal från överförmyndaren.

– Jag tänkte att det kan inte vara sant. Det fanns inte på kartan att det skulle hända henne.

Gillade bilar och musik

Vid en ensam björk utanför LSS-boendet brinner flera levande ljus. Vänner och bekanta till den mördade kvinnan har kommit hit under dagen med ljus och blommor. De berättar om en person med ett varmt hjärta och några gråter öppet.

– Jag har varit på kommunhuset i två timmar och gråtit. Det är så hemskt. Jag kan inte fatt att det har hänt, säger en vän till kvinnan samtidigt som ögonen fylls av tårar. 

Hon berättar om kvinnans intresse för bilar och musik. Det var raggarbilar som gällde. Kvinnan var ofta på Åtorpets motorgård och deltog när man hade cruising.

”Lyssnade mycket på musik”

– Hon lyssnade mycket på musik – mest raggarmusik. Hon brukade vara med på träffar. Alla tyckte hon var så snäll och hjälpsam, säger en vän som vill vara anonym.

Kvinnans 24-åriga syster, som också fanns på platsen, skadades svårt vid attacken och vårdas på sjukhus. Hennes tillstånd är oklart.

Polisen misstänker att de attackerats med någon typ av tillhygge. En 26-årig man har anhållits misstänkt för mord och mordförsök. Mannen ska vara bekant med mordoffret men de ska inte ha haft en nära relation.

– Vi har hållit förhör med honom men jag kan av utredningsskäl inte gå in på hans inställning, säger Stefan Sundling, grova brott, Jönköpings län.