Nyheter

Hon ledde S-pakten

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Carin Jämtins hemliga grupp planerade för Juholts avgång

Träffades bakom hans rygg Förtroendet för Håkan Juholt var så lågt efter kaosveckan i oktober att flera S-toppar samlades, i en grupp ledd av partisekreteraren Carin Jämtin, för att planera hans avgång.
Träffades bakom hans rygg Förtroendet för Håkan Juholt var så lågt efter kaosveckan i oktober att flera S-toppar samlades, i en grupp ledd av partisekreteraren Carin Jämtin, för att planera hans avgång.

Partisekreteraren Carin Jämtin (S) ledde den hemliga grupp som planerade för Håkan Juholts avgång.

Aftonbladet kan i dag avslöja nya sensationella uppgifter om spelet kring den ifrågasatte partiledaren.

– Jag kommenterar inte interna möten, säger Carin Jämtin.

Håkan Juholt spelade i går in ”Skavlan” och berättade om sin förlåt-turné som han har varit ute på sedan i oktober.

I går kväll spelades säsongens sista avsnitt av SVT:s ”Skavlan” in i Stockholm. En av gästerna var

S-ledaren Håkan Juholt, som var där för att berätta om den förlåt-turné han varit ute på sedan i oktober. Juholt deklarerade i och efter programmet att det numer inte råder några som helst tvivel om att det är han som leder och ska leda Socialdemokraterna i framtiden.

Var helt uträknad

Men det gungar fortfarande rejält under fötterna på Juholt, starkt ifrågasatt ända sedan Aftonbladet avslöjade hans bostadsaffär i början av oktober.

I går morse sällade sig Ardalan Shekarabi, som ledde S kriskommission efter katastrofvalet 2010, till den skara av mäktiga socialdemokrater som vägrar ge Juholt sitt stöd. Liksom tidigare Thomas Östros och Sven-Erik Österberg, valde Shekarabi att i stället backa upp partiets verkställande utskott, VU.

Samtidigt inleds i morgon Socialdemokraternas förtroenderåd där partiets ekonomiska politik ska läggas fast.

Men när det blåste som värst kring partiledaren var planen inför förtroenderådet en helt annan. Som Aftonbladet kunde berätta i går var Håkan Juholt helt uträknad av sitt eget parti under krisveckan i oktober, och Thomas Östros var påtänkt att tillfälligt ta över som ordförande i hans ställe.

Satte in sig i detaljer

I dag kan Aftonbladet avslöja nya detaljer kring kaosveckan i oktober. Enligt S-källor ansågs Juholts kris i början av oktober så djup, att partisekreteraren Carin Jämtin kallade samman en grupp med uppgift att tillsätta en tillfällig ordförande, och dra upp planerna på en extrakongress. I arbetsgruppen ingick även en av Juholts närmaste medarbetare, kanslichefen Sven-Eric Söder.

Gruppen satte sig in i alla detaljer om vad som krävdes för att man skulle kunna utse en ny ordförande, bara sju månader efter det förra partiledarvalet – där Juholt tog över efter Mona Sahlin. Partiets egna stadgar granskades noga av experter.

Planerna gick om intet

Torsdagen den 13 oktober, dagen innan VU träffades för att diskutera Juholts framtid, kallades gruppen samman för en sista avstämning.

Mötet hölls på förmiddagen för att även Heléne Fritzon, VU-ledamot från Skåne, skulle kunna vara med.

Carin Jämtin höll i mötet där hon drog hela planen:

Socialdemokraternas partistyrelse skulle få uppdraget att välja ny tillfällig ordförande. På förtroenderådet, som inleds i morgon, skulle en ny valberedning utses till en extrakongress.

Jämtins egna förslag för att snabba på processen var att kalla samma ombud som utsåg Håkan Juholt förra gången även till denna kongress.

På extrakongressen skulle ombuden få utse en ny partiledare – ”på riktigt”.

Men i och med att Håkan Juholt fick förnyat förtroende på VU-mötet gick gruppens planer om intet.

”Inställd på att leda”

S-ledaren ville i går inte kommentera den hemliga gruppens möten.

– Jag har över huvud taget inga kommentarer till detta. Jag har hela tiden varit inställd på att leda partiet, stå upp i turbulensen som varit och visa att jag har ledarskapskvaliteter, säger Håkan Juholt.

Carin Jämtin vill inte uttala sig om Aftonbladets uppgifter. Genom sin pressekreterare låter hon hälsa att hon inte ”kommenterar interna möten” och att hon har förtroende både för Håkan Juholt och VU.

Socialdemokraternas stabchef Sven-Eric Söder säger också att han inte ”kommenterar några interna möten”. Aftonbladet har också sökt Heléne Fritzon, utan resultat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter