Nyheter

Körde fel - dömd till 7,5 års fängelse

Av: 

Ida Gustafsson

Här grips mannen i Arizona.
Här grips mannen i Arizona.

NYHETER

Bilen som John Kristoffer Larsgard körde mot enkelriktat var ett dödligt vapen.

Det anser rätten i Arizona som dömt honom till 7,5 års fängelse.

– Anklagelserna är overkliga, säger han till norska Verdens Gang.

Den ödesdigra händelsen utspelade sig i höstas. Då var John Kristoffer Larsgard och hans mamma Liv Larsgard på väg från Los Angeles till Chicago. Men de fick problem med bilen och bestämde sig för att svänga av vid den lilla byn Winslow. Där kom bilen upp i en mittrabatt och bilen var inte längre körbar, skriver Verdens Gang.

Körde mot enkelriktat

De skaffade sig en hyrbil. När de körde tillbaka till Winslow för att hämta bagaget i den egna bilen startade mardrömmen. När John Kristoffer Larsgard svängde in hyrbilen på 2 Street på Route 66 visste han inte att vägen var enkelriktad.

Människor som samlats till den årliga musikfestivalen reagerade på felkörningen och hytte med nävarna mot bilen. Därefter råkade John Kristoffer köra på en trottoarkant och fick punktering på hyrbilen. Han stannade ett par meter i från en korvkiosk. Ett par meter därifrån stod en kvinna och några barn, men han kom aldrig i kontakt med dessa. Men flera vittnen har sagt att Larsgards körning var hotfull.

Bråk uppstod och Larsgard fick ett slag i ansiktet. Hans näsa bröts. I ren panik tryckte han ner gasen och körde därifrån så fort han kunde. Men en kvinna som stått vid bilen fick tån överkörd och en annan kvinna som kastade sig bort fick skrubbsår. Inga fler skadades.

– Den som fick den allvarligaste skadan var faktiskt Larsgard själv, säger advokaten Candelaria.

Betraktas som farlig

Mamman och sonen ringde 911 för att få hjälp av polis som kom inom ett par minuter. Dock med dragna vapen. Enligt dem hade Larsgard ett dödligt vapen - hyrbilen.

Sedan dess har John Kristoffer Larsgard suttit isolerad i Navajo county jail i Arizona. Mannen som körde mot enkelriktat betraktas som deras farligaste brottsling och kan inte umgås med andra interner.

– De har sagt till mig att det i så fall vore som att släppa en haj i en guldfiskskål, säger John Kristoffer Larsgard.

”Får mitt liv ödelagt”

I mars åtalades han för grov misshandel för att med hjälp av ett dödligt vapen ha försökt döda sex amerikaner, varav två barn. Inför domen riskerade norrmannen att få som mest 35 och som minst 5 år. Själv menar Larsgard att anklagelserna saknar grund.

– Vad vi har förstått är vittnena antingen familj eller bekanta med varandra. Anklagelserna är overkliga. Varför i all världen skulle jag vilja skada barn? Jag kommer att få hela mitt liv ödelagt, sade Larsgard till VG innan rättegången. 

Under rättegången som hölls i Arizona under tisdagskvällen grät många av vittnena när de berättade om händelsen:

– Hade han dödat mig hade min son blivit föräldralös, sade en kvinna.

Domen som kom efter förhandlingarna fann att John Kristoffer Larsgard med flit hade försökt att skada folk då han flydde från platsen. Han dömdes därför till 7,5 års fängelse, med avdrag för de 230 dagar han suttit häktad.

”Skam för USA”

Den norske honorärkonsulen, George Olander betraktar målet som helt vansinnigt.

– Det hela är en skam för USA. Han bör få en böter eller liknande för vårdslös körning. Det finns inga bevis och det är inte ens troligt, att Larsgard har försökt att skada eller döda någon i Winslow. Fallet är helt galet, säger Olander.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: