Kamprads oväntade testamente: Hit går miljarderna

avHelena Trus

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad har starka kopplingar till Småland.

Men hans testamenterade tillgångar går till satsningar i Norrland.

– Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, säger Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad, till DN. 

Den världsberömde Ikea-grundaren Ingvar Kamprad gick bort den 27 januari i år.

Han dog i sitt hem i Småland och blev 91 år gammal.

Kamprads engagemang för den småländska hembygden är sedan tidigare välkänd. Men i hans testamente, som DN tagit del av, går halva förmögenheten till satsningar i Norrland. Resten av pengarna går till hans fyra barn.

Enligt testamentet, som blir offentligt i dag, är avsikten att utveckla näringsverksamheten i området.

Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, säger Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad, till DN. 

Foto: Lotte Fernvall
Ingvar Kamprad

Stark koppling till Norrland

Enligt DN är det den nära vänskapen till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som ligger bakom Kamprads norrländska engagemang. När Bucht var kommunalråd i Haparanda förhandlade de kring Ikeavaruhuset som Ingvar Kamprad ville öppna i kommunen.

– Hans hjärta brann för den svenska landsbygden men också för den lilla människan. Han hade många tankar om att utveckla svensk äldreomsorg och var noga med att det måste finnas någon som håller de äldre i handen, berättade Sven-Erik Bucht i en intervju med SVT efter Ingvar Kamprads bortgång.

4,7 miljarder kronor i tillgångar

Pengarna till Norrland går genom Familjen Kamprads stiftelse, som startades 2011 genom en donation på 950 miljoner kronor från familjen Kamprad och Inter Ikea, som äger rättigheterna till Ikeas varumärke. Enligt DN är tillgångarna i dag uppe i 4,7 miljarder kronor.

– Den inriktning som Ingvar anger i testamentet, utveckling av företagsverksamhet i Norrland, ligger väl inom ramen för stiftelsens övergripande mål. Arvet ger oss ännu bättre möjligheter att fortsätta utveckla stiftelsen och göra nytta, kommenterar Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse till DN.

Rankades som en av världens rikaste personer

Ekonominyhetstjänsten Bloombergs utsåg exempelvis Ingvar Kamprad till fjärde rikast i världen 2013 med en uppskattad förmögenhet på 51,7 miljarder dollar, motsvarande över 400 miljarder svenska kronor.

Men exakt hur stor förmögenhet var vid hans bortgång kommer bouppteckningen att visa, men under tisdagen har ännu inte den lämnats in till Skatteverket.

Ingvar Kamprad dog i sviterna av lunginflammation efter en flygresa, har nära vännen Bertil Torekull tidigare berättat för Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM