Överlevde skolskjutningen – nu hyllas de av Time och Obama

När deras skolkamrater sköts ihjäl i Parkland för en månad sedan bestämde sig tonåringarna för att det får vara nog.

Nu pryder de omslaget på Time magazine, har startat en revolt i sociala medier och i helgen kulminerar deras uppror med en marsch i Washington.

– Ni har hjälpt till att väcka nationens medvetande, skriver Barack och Michelle Obama i ett brev till tonåringarna.

17 personer dog i skolskjutningen på Marjory Stoneman Douglas high school på Alla hjärtans dag, den 14 februari.

Gärningsmannen Nikolas Cruz, 19, hade tidigare sparkats från skolan efter hot mot andra elever. Vapnet, en automatkarbin av typen AR-15, hade han köpt helt lagligt ett år tidigare.

Redan dagen efter bestämde sig några av överlevarna på skolan för att starta en motrörelse.

Med oddsen, och en republikansk majoritet i kongressen, emot sig började de planera för en protestmarsch mot USA:s vapenlagar och startade hashtagen #NeverAgain på Twitter.

Sedan har allt gått väldigt fort och tonåringarna har blivit kändisar. Gräsrotsrörelsen de har startat beskrivs av Time magazine som den kraftfullaste protesten mot vapenlagarna på två decennier och omslaget på senaste numret pryds av Emma Gonzalez, 18, David Hogg, 18, och de tre 17-åringarna Alex Wind, Cameron Kasky och Jaclyn Corin.

Emma Gonzalez namn började trenda på Twitter tre dagar efter massakern då hon höll ett tal under en manifestation mot vapen. Hon vände sig direkt till president Trump och fick på nolltid fler följare än vapenlobbyn NRA.

På lördag, den 24 mars, når tonåringarnas motrörelse Washington under parollen ”March for our lives”. Protestmarschen väntas locka tusentals deltagare. Bara unga ska få hålla tal under manifestationen och enligt CNN väntas popstjärnorna Ariana Grande, Miley Cyrus och Demi Lovato närvara.

Samtidigt arrangeras hundratals systermarscher i övriga USA och på totalt sex kontinenter.

– Sorry Antarktis, ni kommer alla bli skjutna, skrockar Cameron Kasky i intervjun med Time.

Det är ett citat som är talande för gruppen. De är uppfödda i sociala medier och attackerar sin motståndare med samma självförtroende och kraft som Donald Trump.

I Time kallar de Floridas guvernör Rick Scott för ”Voldemort” och senatorn Marco Rubio får öknamn som reportern beskriver som otryckbara.

Nu siktar de på att göra vapenreformer till den viktigaste frågan för unga väljare i mellanårsvalen i november.

– Vi ska visa de där politikerna att vi kommer och tar dem, säger David Hogg.

Cameron Kasky sätter fyller i:

– Världen har svikit oss. Vi är här för att skapa en ny som gynnar nästa generation. Om du är emot det, försvinn!

Nu frågar sig hela USA hur långt tonåringarnas rörelse ska bära. Bland supportrarna finns Barack och Michelle Obama. I ett brev den 10 mars skrev det forna presidentparet:

”Vi vill att ni ska veta hur inspirerade vi har blivit av den motståndskraft, beslutsamhet och solidaritet som ni alla har visat efter den obeskrivliga tragedin”.

”Ni har inte bara stöttat och tröstat varandra, ni har hjälpt till att väcka nationens medvetande och utmanat beslutsfattarna att göra våra barns säkerhet till landets viktigaste prioritet.

”Genom historien har unga människor som ni gått främst för att göra Amerika bättre. Det kan komma motgångar, ni kan ibland känna att framstegen sker för långsamt. Men vi tvivlar inte på att ni kommer att göra enorm skillnad de kommande dagarna och åren, och vi kommer att finnas där för er.”

Publisert:

LÄS VIDARE