EU slipper USA:s importtullar på stål och aluminium

NYHETER

EU och ytterligare sex länder kommer att undantas från USA:s importtullar på stål och aluminium tills vidare, rapporterar AFP.

Nu väntar världen på tweeten som ska bekräfta nyheten.

EU och ytterligare sex länder slipper de hotande stål- och aluminiumtullarna som ska införas redan från och med i morgon.

Åtminstone tills vidare.

Enligt USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer kommer USA att göra undantag för EU, Australien, Kanada, Mexiko, Sydkorea, Argentina och Brasilien, rapporterar AFP.

De länder han räknade upp kommer att slippa 25 procents tull på stål och tio procent på aluminium - till vidare.

Donald Trump meddelade istället att han vill miljardtullar för Kina, som stål- och aluminiumtukkarna egentligen var riktat mot, vilket hotar att utlösa ett handelskrig.

Någon tweet eller ett officiellt besked om att importtullarna slopas för EU har dock ännu inte kommit från USA:s president.

Foto: Susan Walsh / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president i möte om stål- och aluminium-tullarna.

– Det var ett besked vi har hoppats på – ”väntat” är ett väldigt starkt ord att använde när det gäller den nuvarande amerikanska presidenten. Det kan uppenbarligen hända vad som helst, när som helst, säger Centerns EU-parlamentariker Fredrick Federley.

Enligt Robert Lighthizer ”pausas” tullarna när de gäller EU och de sex andra länderna ”tills vidare”.

– Jag tolkar det som att det kvarligger ett hot om att detta kan komma och det tror jag är knutet till frågan om försvarsanslag i Europa, säger Fredrick Federley.

– Eftersom han säger ”tills vidare” håller han frågan levande och då tycker jag att det är viktigt att ta en allvarlig funderare på hur vi klarar en bättre del av våra egna säkerhetskostnader. Det är inte ett orimligt krav på Europa.

EU:s företrädare har jobbat hårt för att slippa de nya tullavgifterna den senaste tiden.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har under veckan träffat USA:s handelsminister Wilbur Ross och handelsrepresentanten Robert Lighthizer i Washington.

– Jag mötte minister Ross och vi hoppas att han kommer att rekommendera president Trump att hela EU ska undantas. Men vi vet inte säkert ännu, säger Cecilia Malmström.

Om det blir via Twitter eller i ett pressmeddelande som beskedet kommer är ännu oklart. Men Malmström är ändå förhoppningsfull om att EU:s "starka argumentation och starka enighet" ska ha hjälpt.

– Vi har argumenterat hela tiden för att det här inte är i enlighet med WTO:s regler och att EU inte borde inkluderas. Vi är vänner och partner och utgör inget hot till USA:s nationella säkerhet, säger Malmström och betonar samtidigt att EU inte har förhandlat med USA "under hot".

– Vi har inte någon hemlig uppgörelse med Trump-administrationen, säger Malmström i EU-parlamentet.

Samtidigt har EU redan förberett sig för att kunna ta till motåtgärder i form av en anmälan av USA till WTO, egna tullar på diverse amerikanska varor och även skyddstullar gentemot andra länder som kan tänkas försöka dumpa över sitt stål till EU i stället för till USA.

– Vi bör gå vidare genom att ha våra verktyg redo, säger Malmström.

Oavsett vad som sker i USA kommer ändå inte åtgärderna att vidtas förrän om 90 dagar, i enlighet med WTO:s regler.

Och i princip alla är överens om att ett handelskrig behöver undvikas så långt det går.

– Vi ska inte medverka till en eskalering utan ha lite is i magen, sa Stefan Löfven i riksdagens EU-nämnd i går.

Amerikanerna betalar dyrt för Trumps tullar 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM

Trumps USA

EU