Rekorddyr diamant såld i New York

NYHETER

Auktionerades ut för kvarts miljard

Den dyraste stenen som sålts i USA såldes under tisdagen.

Den rosa stenen gick för 250 miljoner kronor på auktionsfirman Christie's.

Nu ägs stenen av en hemlig köpare.

Foto: Ovanlig Prinsadiamanten är en av världens dyraste.

Under tisdagen höll auktionshuset Christie’s en juvelförsäljning i New york. Totalt såldes 290 juveler för en halv miljard kronor – men en enda sten stod för hälften av inkomsterna.

Prinsadiamanten är den dyraste som sålts i USA och en av de tio dyraste i världen.

– Det är ett helt fantastiskt bra pris, säger Sophia Åkerlund, gemmolog på auktionsfirman Bukowskis i Stockholm.

Pappersvikt för en miljard

Diamanten kommer från Golcondagruvorna i södra Indien och har ägts av kungafamiljen i Indiska Hyderabad där den blev känd för första gången. Därefter ägde Nizam-ul-Mulk Asif Jah den första stenen som gick i arv i familjen, därav namnet “Nizams rosa diamant”. Familjen Nizam ska ha varit en av världens rikaste och ägare av flera dyra stenar, bland annat Jacobdiamanten, värderad till nästan en miljard kronor – och använd som pappersvikt av familjens överhuvud.

Ovanligt färgad

Stenens andra namn, “Prinsadiamanten”, fick den efter en 14-årig indisk prins som tittat på stenen under en visning i Paris. Då såldes den för 1,3 miljoner dollar. Nu landade budgivningen på 39,3 miljoner dollar eller 250 miljoner kronor. Enligt gemmologen Sophia Åkerlund finns det fyra faktorer som avgör pris: Färg, klarhet, slipning och karat. Prinsadiamanten är klart rosa.

– Det är en fantastiskt bra färg. Det finns inte så många fina diamanter och den här är väldigt ren. Att få tag på en så här stor som är så ren är ovanligt, säger Sophia Åkerlund.

Vem den nya ägaren är än så länge ett mysterium.

– Det kan vara vem som helst i världen. Men det lär vara någon som tycker den är lika fantastisk som jag tycker. Men med större plånbok, säger Sophia Åkerlund till Aftonbladet.

Är det en investering?

– Svårt att säga. Priserna har utvecklats ordentligt. Skulle man hitta en ny gruva med mycket rosa stenar sjunker värdet. Men jag har svårt att tro att de skulle stöta på en ny gruva där det växer massa rosa diamanter.