Presidentvalet i USA 2012

Nattens mest dräpande replik

Av: 

Jonathan Jeppsson

NYHETER

Den sista debatten var hård och jämn.

Men det var Obama som drog in nattens mest dräpande replik, när han kritiserades av Romney för att amerikanska flottan får allt färre fartyg.

– Vi har färre hästar och bajonetter också, svarade presidenten och drog ner ett av kvällens få skratt.

Debatten skulle handla om utrikespolitik och arbetade sig systematiskt igenom de heta ämnesområdena Syrien, Iran, Israel, Libyen och Afghanistan.

Replikskiftet inleddes försiktigt, Romney låg till en början lågt och undvek att kritisera Obamas framgångsrika utrikespolitik.

En mer energisk Obama attackerade tidigt Romney för att ha utmålat Ryssland som USA:s största utrikespolitiska fiende - vilket Romney hävdade att han inte alls hade gjort.

Men när debatten svängde över till att handla om inhemsk politik hettade det till rejält.

Romney menade att en stark ekonomi på hemmaplan är en förutsättning för att USA ska kunna spela en viktig roll i världen.

”Jag vet vad som krävs”

– Vi ska få fart på gas, kol och olja igen. Jag vet vad som krävs för att skapa 12 miljoner nya jobb, hävdade Mitt Romney.

– Jag kan få ekonomin i balans igen, hävdade Romney medan Obama menade att Romney inte har en politik för småföretagare – och belönar företag som outsourcar verksamheter utomlands.

Plötsligt blossade ett oväntat bråk om fjärdeklassare upp. I ett replikskifte om inhemska satsningar, som fler lärare, kritiserade Obama Romney för att inte bry sig om om skolklasserna blev större.

– Våra fjärdeklassare blev etta i både i matte och engelska av 50 stater. Och våra åttondeklassare också.

– Det var innan du blev guvernör, replikerade Obama irriterarat.

– Nej, det var under min tid, slog Romney fast.

Kvällens skratt

När debatten svängde in på kostnaderna för försvaret kom ett av kvällens få skratt från publiken – och det var Obama som tog hem poängen.

– Du vill ge försvaret pengar som de aldrig har bett om, sa Obama.

– Flottan sa att de behövde 330 fartyg, nu är vi på väg mot 200, menade Romney.

– Du säger att vi har färre fartyg, men vi har också färre hästar och bajonetter. Saker utvecklas, drog Obama till med och ett sus gick genom publiken på Lynn University i Boca Raton.

Angående Iran var presidenten och hans utmanare överens om att det var sanktioner och diplomatiska åtgärder som gäller i första hand – och militära ingripande först i sista.

Men trots det blev debatten här också som allra hetast, när Mitt Romney kritiserade Obama för att vara svag.

– Iran tittade på Obamas regering och såg att den var inte så stark som den borde vara. De såg svaghet. Obama reste på en "ursäktsturné" till olika länder i Mellanöstern och kritiserade USA.

”Inget av det är sant”

En irriterad Obama svarade:

– Ingenting Romney nyss sa är sant. Att jag har åkt runt och bett om ursäkt är en av de största lögnerna i den här kampanjen. Iran är svagare än på mycket länge.

– Vi är fyra år närmare ett Iran med kärnvapen. Och du åkte till en massa olika länder i Mellanöstern men du hoppade över Israel, replikadera Romney.

– Om vi ska prata om Israel; när jag åkte dit som presidentkandidat åkte jag inte på insamlingsmöten, sa Obama med tydlig referens till Romney, som just gjort detta under våren.

Debatten avslutades med hur USA ska förhålla sig till Kina. I ett hett meningsutbyte kritiserade Obama Romney för att skeppa jobb till Kina i stället för att sälja bilar till Kina, medan Romney hävdade att "kritisera mig är inte att sätta en agenda för framtiden".

Hela debatten kan ses på Youtube.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

LÄS OCKSÅ

Hon laddar för slutstriden | USA-valet 2012

Presidentvalet i USA 2012 | Aftonbladet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2012

Trumps USA

USA