Storbritannien släpper hemligt ufo-material

Av: Olof Svensson

Publicerad:
1 av 2
Här är dokument från brittiska National archive som blev offentligt i samband med att Ufo-avdelningen lades ner.

För fyra år sedan stängde plötsligt det brittiska försvarsdepartementet ner sin ufo-avdelning.

Nu har tidigare hemligstämplade handlingar släppts – fullproppade med märkliga observationer.

Ufo-avdelningen lades ner 2009. Samma år observerades 643 "oidentifierade flygande objekt" - fler än tre gånger så många som föregående år.

Under fredagen offentliggjordes material från 2007 till 2009. Handlingarna innehåller mängder med observationer men ger även svar på varför försvarsdepartementet valde att lägga ner avdelningen.

Enligt ett dokument hade den helt enkelt inte längre något syfte - i stället stal den resurser för annat "värdefullt försvarsarbete".

Observationer vid Stonehenge

Den dåvarande utrikesministern Bob Ainsworth menar att inget ufo som rapporterats in under 50 år utgjort något hot mot Storbritannien. Enligt honom är det även osannolikt att utomjordingar existerar.

Det tidigare hemligstämplade materialet på 4400 sidor är däremot en skatt för ufo-entusiaster.

Bland annat finns rapporter om påstådda kidnappningar, personer som hävdar att de träffat utomjordningar och märkliga observationer i närheten av parlamentet och stenmonumentet Stonehenge.

– Bland materialet finns ufo som setts av poliser, piloter och som synts på radarbilder, säger Nick Pope, som tidigare arbetade på avdelningen, till Sky News.

"Löser inte mysteriet"

Bland de mer spektakulära finns en person som påstår sig ha levt med en utomjording under en längre tid i staden Carlisle. En annan hävdar bestämt att ett ufo kidnappade hans hund under en campingsemester i Cardiff 2007.

– De här dokumenten löser inte mysteriet med ufon, men de visar verkligen att fenomenet var lika fascinerande för regeringen som det var för allmänheten. Jag hoppas att människor har lika roligt när de läser de här verkliga "Arkiv X-filerna" som jag hade när jag jobbade med dem, säger Nick Pope till Sky News.

Publicerad: