Kungens känslomässiga tal

avBjörn Barr, Ida Gustafsson

NYHETER

Om två dagar gifter sig prinsessan Madeleine med Chris O'Neill. 

I dag höll kungen ett känslosamt tal till brudparet:

– Att se vår dotter gifta sig fyller oss med både glädje och minnen.

I dag gjorde Chris O'Neill sin allra första kortegetur genom Stockholm. Han satt i en öppen häst- och vagn till Skansen. Mitt emot honom satt blivande svärföräldrarna - kungen och drottningen.

”Glad att du funnit kärleken”

Väl framme på Skansen höll kungen ett känslofyllt tal. Och han riktade sig till sin yngsta dotter och hennes blivande make.

– Att se vår dotter gifta sig fyller oss med både glädje och minnen. Glädje att du har funnit kärleken och någon att bygga din framtid med, och minnen över allt vi har fått uppleva med dig från första blicken och skrattet till den du är i dag.

Prinsessan Madeleine var märkbart rörd av sin pappas tal.

”Familjen fyller livet”

Och kungen fortsatte att hylla familjen:

– Vad vore vi utan våra nära och kära, utan trygghet och samhörighet som våra familjer skänker oss. Det kan kanske handla om våra barn, men också föräldrar och syskon eller den vi valt att dela vårt liv med. I dagens samhälle handlar det för många om släkt och vänner i vidare bemärkelse. Vi vet att utan dem blir livet både tommare och mindre rikt.

”Full arbetsdag”

Bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Chris O´Neill hålls först på lördag men redan i dag har det varit fullt pådrag för kungafamiljen. Dagen började klockan 10.00 när kronprinsessparet och prinsessan Estelle öppnade upp Stockholms slott för allmänheten ackompanjerade av marinens musikkår. Ett par timmar senare deltog Carl Philip vid högvaktsavlösningen på slottet.
– Nationaldagen är en full arbetsdag för hela kungafamiljen, säger hovets informationschef Bertil Ternert.

Mottagning på Slottet

Dagens stora händelse var kungafamiljens kortege till Skansen och det efterföljande nationaldagsfirandet på Solliden. Klockan 17.55 rullar det långa ekipaget ut från Stockholms slott och rör sig i sakta gemak via Skeppsbron och Strandvägen innan det når Djurgården. Kungafamiljen färdades i två av hovstallets vagnar åtföljda av ett stort följe beridna poliser och militärer.

Efter firandet på Skansen håller kungen sedvanlig nationaldagsmottagning på slottet. Där är både representanter från riksdag och regering, såväl som utländska ambassadörer inbjudna.
– Kungen håller en stor mottagning i egenskap av statschef. Där kommer också hela kungafamiljen att närvara, säger Bertil Ternert.