Agata: Uppropet räddade mitt liv

Av: Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

1989 satt hon i samma sits som Haddile – då sa Aftonbladet och läsarna också nej

1 av 3 | Foto: PRIVAT
BLEV JURIST Efter protester och operationen ”Rädda Agata”, som Aftonbladet drog i gång, fick Agata Jankowska, då två år, stanna i Sverige. Nu är hon 25 och jobbar på ett läkemedelsbolag. ”Upproret räddade mitt liv”, säger hon i dag.

Agata Jankowska, 25, är en av de som skrivit på namnlistan för lilla Haddile, 2.

För 23 år sedan räddades hon på exakt samma sätt – och fick stanna i Sverige.

– Tusen tack alla som ställt upp för mig, jag älskar detta land. Hoppas verkligen att ­Haddile får stanna kvar i Sverige, säger hon.

Agata Jankowska drabbades av kallbrand som nyfödd. Läkarnas slarv gjorde att hon en dag ­gammal fick ena benet amputerat. En dyster framtid väntade henne i Polen, där hon riskerade att bli sittande i rullstol. Någon benprotes var det inte tal om och hennes desperata föräldrar tog henne till ett svenskt sjukhus. Agata fick benprotes och rehabilitering av ett svenskt läkarteam och började just lära sig att gå, när hon fick besked om utvisning. Dåvarande invandrarminister Maj-Lis Lööv tvärvägrade att låta flickan stanna trots att det var hennes enda chans att få fortsatt vård.

Samlade in namn

Tillsammans med sina läsare inledde Aftonbladet operationen ”Rädda Agata”. Året var 1989 och tusentals svenskar skrev på namnlistor som Aftonbladet sedan lämnade till regeringen.

Precis som med Haddile följde kungahuset den handikappade tvååringen:

– Jag ömmar så för Agata och hoppas att uppropet ska hjälpa, sa prins Bertil till Aftonbladet.

Tävlade i VM

Också Rädda barnen, kända svenskar, flickans läkare, politiker och idrottsstjärnor krävde att Agata skulle få stanna i Sverige.

Det lyckades. Agata fortsatte med rehabiliteringen och 15 år ­senare ingick hon i svenska simlandslaget. På VM i Argentina 2002 kom hon topp tio, och var bäst i Norden.

Hon gick ut gymnasiet i Stockholm, tog examen i juridik i Cardiff, Wales, jobbar nu på ett läkemedelföretag och skriver en magisteruppsats om klinisk forskning.

”Räddade mitt liv”

– Uppropet räddade mitt liv. I stället för att sitta i en rullstol i Polen hela mitt liv, kan jag nu ­leva som jag vill, resa, cykla och bergsklättra. Jag älskar Sverige och ­känner mig svensk. Jag vill säga ­tusen tack till alla som ställt upp för mig. Jag kommer aldrig att glömma vad ni gjort för mig, säger hon.

23 år efter att hon tilläts stanna i Sverige läste hon om tvååriga Haddiles öde och skrev genast på uppropet.

– När jag läste om henne vaknade så många minnen till liv. Än en gång ställer svenska folket upp för en tvååring som behöver hjälp. Det har förändrat mitt liv, hoppas från hela mitt hjärta att det förändrar hennes också. Nu gäller det att kämpa och inte ge upp. Jag hoppas verkligen att hon får stanna, säger Agata Jankowska.

Till Migrationsverket hälsar hon:

– Tänk till ­ordentligt. Låt ­inte byråkratin stå i vägen för en liten flickas liv.

Publicerad: