Mejade ner allt i sin väg

1 av 3
NYHETER

I natt brann tända ljus på Storgatan i Malå.

En 13-årig pojke dog och fem personer skadades när en bilist mejade ner dem på trottoaren.

Nu är den 20-årige föraren misstänkt för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppskada och grov vårdslöshet i trafik.

- Han är underrättad om misstankarna men det har inte hållits något regelrätt förhör med honom, säger Robert Björkman, inre befäl på polisen i Skellefteå.

Strax före halv åtta i går kväll var sex personer, varav fem barn, ute och promenerade på Storgatan i centrala Malå i Västerbotten.

Sekunderna senare förvandlades allt till kaos.

– Bilen kom farande med bredställ, det gick så fort att jag såg bara en skymt när framljusen for förbi, säger ett vittne.

Bilisten skenade rätt in i sällskapet som gick på trottoaren.

– Det var folk som var ute och gick på byn. Det är kaotiskt med en massa skadade på platsen, sa Lars Grundberg som var räddningsledare på plats direkt efter olyckan.

Stort pådrag

Ambulansbilar och två ambulanshelikoptrar skickades under ett stort räddningspådrag till det lilla samhället med cirka 2 000 invånare. Alla sex skadade och även föraren av bilen skickades först till Malå sjukstuga.

Men trots vårdinsatserna gick den 13-årige pojkens liv inte att rädda.

På lördagsmorgonen vårdas fyra av de skadade på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. En 10-årig flicka och en 13-årig flicka uppges enligt en presskommuniké vara allvarligt skadade. Ytterligare en 10-årig flicka och en 18-årig man vårdas på sjukhuset och uppges vara måttligt skadade. Tillståndet uppges vara stabilt för alla fyra.

På Lycksele lasarett vårdas också en 43-årig kvinna med måttliga skador. Där vårdas även föraren av bilen, en 20-årig man, med lindriga skador.

Förhörde vittnen

Föraren kommer att höras av polis, än så länge är han bara delgiven misstanke om brott och det har inte hållits något regelrätt förhör med honom.

- Misstankarna som vi har mot honom gäller i nuläget men det är viktigt att säga att de kan komma att ändras under utredningens gång, säger Robert Björkman, inre befäl i Skellefteå.

Enligt polisen var 20-åringen inte alkoholpåverkad när olyckan inträffade.

Under lördagskvällen höll polisen förhör med vittnen för att bilda sig en uppfattning om vad som hände när bilen körde in i gruppen med människor på trottoaren.

Enligt polisen är det uppenbart att bilen har fått sladd.

– Sedan kanade den över på fel sida av vägen och mejade ner de som gick på trottoaren. Och konsekvenserna vet vi ju, säger Dan Andersson.

Men varför den fått sladd var i morse oklart.

– Det fattas många, många vittnesförhör. Vår prioritet har under kvällen varit att reda ut det akuta på platsen och se till att de skadade får den vård de har behövt, det övriga får vi ta vad tiden lider, säger Dan Andersson.

Vittnen på plats berättar för Aftonbladet att förloppet var snabbt.

– Bilen kom farande med bredställ, det gick så fort att jag såg bara en skymt när framljusen blixtrade förbi, jag såg inte när de blev påkörda men vänner till mig sprang fram och då förstod vi ju vad som hänt, säger ett vittne.

Sorg i samhället

Under kvällen öppnade församlingsgården i samhället sina lokaler där en krisgrupp tog hand om chockade Malåbor.

När Aftonbladets fotograf var på plats i går vilade sorgen över samhället och ljus hade tänts på platsen. Många ungdomar hade samlats för att ta hand om varandra.

– Halva Malå har varit här, det bor ju inte så många i Malå. Det är många som står och gråter, säger en person till Aftonbladet.

Polisen tror att man under dagen ska kunna höra den unge bilföraren. En krisgrupp kommer också att finnas på plats för att ta hand om invånarna i det lilla samhället.

– Det arbetet kommer att återupptas, alla berörs otroligt av en sådan här tragisk händelse, säger Dan Andersson.