Lennart Ekdal – Aftonbladets nya superklipp

Publicerad 2013-03-25

Blir programledare för nya Brottscentralen: Alla projekt som har pionjärkänsla är jättekul

Aftonbladets tv-satsning går vidare – i höst storsatsar vi på kvällsprogram.

Nya ”Brottscentralen” kommer att ledas av den tidigare TV4-profilen Lennart Ekdal.

– Jag är verkligen journalist i själ och hjärta och det här är det jag vill hålla på med, säger han.

När TV4 lanserades 1990 var han med från start. Och nu gör han det igen – på Aftonbladet.

I höst kommer Lennart Ekdal att vara en av program­ledarna för Aftonbladets nya direktsända kvällsprogram. Satsningen innebär bland annat en utökad daglig krimbevakning i tv.

– Alla projekt som har pionjärkänsla är jättekul. Det som genomsyrar allt är en entusiasm och förväntan och viljan att skriva historia, det är svårslaget, säger han.

’Spännande’

Ekdal – som har varit programledare för ”Kalla fakta”, debattprogram och valdebatter – kommer nu att fokusera på svenska brott i det kommande ”Brottscentral­en”.

– Kriminaljournalistik är fascinerande och det är en central del i samhället på alla möjliga vis. Det är ett spännande område som vi ska skildra. Jag hoppas att vi kan göra dagliga tv-reportage i ett program med fältkänsla, där jag kan utnyttja allt jag har, säger han.

Efter att ha hamnat i konflikt med ledningen på TV4 har Lennart Ekdal nu lämnat kanalen som varit hans arbetsplats de senaste 23 åren.

– Det jag vände mig emot var bristen på en journalistisk vilja och publicistisk idé. Och jag tror inte att jag kan beskylla Aftonbladet för det, säger han.

Lennart Ekdal hoppas kunna bidra med bred och gedigen erfarenhet.

– Man kan också vända på det, Aftonbladet har förstås något i tanken med att ha tillfrågat mig. Det finns en ömsesidighet bakom det här, att jag kan tillföra en del och det låter kaxigt. Men: varför inte?

Inte tablåstyrt

Vid sidan av tv-satsningen på Aftonbladet kommer Lennart Ekdal att vara programledare för ett vecko­magasin i ekonomikanalen Handelsbanken TV.

För närvarande har Aftonbladet 17 programserier. I höst kommer flera program, bland annat block med nyheter och sport, sändas direkt från Aftonbladets nybyggda tv-studio på centralredaktionen via den nya plattformen aftonbladettv.se.

– Vi sänder inte enligt tablåer utan vi styrs fortfarande av breaking news som gör att det blir en mer konstant närvaro än en faktisk tablå, säger Magnus Zaar, tv-chef på Aftonbladet.

Seriös satsning

Att Lennart Ekdal nu går över till Aftonbladet är han mycket nöjd med:

– Han är ett otroligt starkt namn och en av Sveriges tyngsta programledare. Det är ännu ett tecken på hur seriösa vi är med vår tv-satsning, säger Magnus Zaar.