Svenska partiledarna grattar Barack Obama

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Socialdemokraternas Stefan Löfvén följde valvakan under natten.

Både han och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var snabba med att gratta Barack Obama till ytterligare fyra år som USA:s president.

– Jättekul! Nu blir det segerparty, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven krävde att Syriens regim ska avgå.
Foto: Urban Andersson
Stefan Löfven krävde att Syriens regim ska avgå.

Aftonbladet når Stefan Löfvén vid 05.30 när han inleder sin dag i riksdagshuset. Han har just fått beskedet att Barack Obama valts om till president i USA och uppger att han firar – med frukost.

– Jag gick upp vid ettsnåret, så nu firar jag på jobbet med yoghurt, kaffe och macka.

Vad betyder det här för USA?

– Jag tror att det betyder att Obama kan fortsätta det som han påbörjade ända från krisen, att utveckla ekonomin och jobben. Han har en tydlig agenda med industrijobb och en grön inriktning som tilltalar mig. Det betyder mycket om USA kommer igång på rätt sätt, det har betydelse för både Sverige och Europa.

Du har hejat på Obama hela vägen?

– Ja. Absolut. Han valdes som president i det svåraste tänkbara läget, precis när krisen bröt ut i USA, och gjorde något för amerikansk industri, inte minst för fordonsindustrin, som betalar sig i jobb. Jag hoppas också att han gör mer i utrikespolitiken vad gäller Mellanöstern under sin andra period.

Bland annat hoppas Stefan Löfvén att Barack Obama intensifierar fredsförhandlingarna mellan Israel och Palestina.

– Det är viktigt att båda parter tar sitt ansvar, men jag tror att USA måste pressa Israel lite till, det är de som ockuperar land och driver bosättningar.

Han anser också att USA har en stor roll i Irans utveckling.

Reinfeldt grattade också

Aftonbladet träffade också statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på väg in i TV4:s Nyhetsmorgon och frågade om Barack Obamas seger.

– Jag får gratulera honom, det är en stor bedrift att bli omvald. Det är också stort att demokraterna får behålla majoriteten i senaten, säger Reinfeldt.

Han fortsätter:

– Däremot får han fortsätta leva med att representanthuset är i händerna på republikanerna. Det väcker en del frågor kring vad han ska göra med ekonomin, som förvisso visar positiva signaler med jobb som växer fram. Men det finns också stora skulder.

Ännu har statsministern inte hunnit gratulera Obama till valvinsten.

– Nej, han har ju inte hunnit tala till det amerikanska folket än, sa han vid 06.30.

Vad gör den här segern för Sverige?

– Det beror på vad Barack Obama gör med det här resultatet. Det beror på om han får på plats en mer stabil ekonomi, och sedan kan vi även se att det kan påverka oss världspolitiskt, i situationen i Mellanöstern, till exempel Syrien, där jag tror han kan bli mer aktiv som omvald.

”Glädjande besked”

Även Miljöpartiets språkrör Åsa Romson välkomnar Barack Obamas valseger.

– Det är ett glädjande besked. Barack Obama står för en modernare syn inom frågor som kvinnors rättigheter, migration och säkerhetspolitik. Han är en bättre företrädare för det mångfaldssamhälle som USA är idag, sa hon i ett pressmeddelande från Miljöpartiet.

Publicerad: