Nyheter

Läkaren tog lunch - patienten dog

Av: 

Olof Svensson

Lidköpings sjukhus.
Lidköpings sjukhus.

NYHETER

Läkaren tog lunchrast mitt under operationen – patienten fick hjärnskador och dog efter den kaotiska situationen.

Nu får Lidköpings sjukhus svidande kritik från Socialstyrelsen.

Den 72-åriga mannen opererades för en tumör i njuren. En timme och en kvart in i operationen tog den ansvarige anestesiläkaren lunchrast. En kvart senare gick även den ansvariga sjuksköterskan på lunch.

Situationen som uppstod under lunchrasten beskrivs av Socialstyrelsen som "kaotiskt".

Läkaren svarade inte i telefon

När de ansvariga gått tog ingen annan läkare över ansvaret. Istället sattes en sjuksköterska in som egentligen skulle arbeta på ortopeden och inte var bekant den avancerade utrustningen.

Snabbt blev den njursjuke mannens tillstånd akut kritiskt – han började blöda kraftig och blodtrycket sjönk. Sjuksköterskan försökte desperat ringa den ansvariga läkaren som gått på lunch men fick inget svar.

Andningsmaskinen glömdes bort

När den ansvariga läkaren och sjuksköterskan till slut kom tillbaka från lunchen upptäckte man att den njursjuke mannen varit utan syrgas i åtta minuter. Ingen hade uppmärksammat att den apparat som styrde mannens andning hade stängts av och glömts bort.

Man påbörjade en hjärt- och lungräddning men det var för sent – mannen drabbades av allvarliga hjärnskador och några veckor senare dog han.

"Oacceptabelt risktagande”

Socialstyrelsen riktar nu skarp kritik mot sjukhuset efter den kaotiska situationen i januari förra året. Att läkaren och sjuksköterskan gick på lunch och ingen annan läkare tog över ansvaret beskrivs som "ett oacceptabelt risktagande".

Att läkaren inte gick att nå på telefon och det faktum att personalen som tog över inte kunde andningsapparaten var en uppenbar säkerhetsrisk, skriver Socialstyrelsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert: