Sålde fejkade bombdetektorer till Irak

avLouise Frilund

Tjänade mångmiljonbelopp på utrustning som används för att leta golfbollar

1 av 3

Detektorer som skulle hitta sprängämnen var i själva verket till för att leta golfbollar.

En bluff som affärsmannen Jim McCormick tjänade mångmiljonbelopp på. Nu döms han för bedrägeri.

– Han dödade mitt folk i kallt blod, säger Aqil al-Turehi vid irakiska inrikesdepartementet.

Den brittiska affärsmannen Jim McCormick, 57 dömdes på tisdagen för bedrägeri efter att ha sålt falska bombdetektorer för hundratals miljoner kronor. Utrustningen installerades bland annat vid vägspärrar i Bagdad där bilbomber och självmordsbombare passerat och dödat hundratals civila, enligt brittiska The Guardian.

– Både civila och militär har ställts inför en stor risk då de förlitade sig på den här utrustningen, säger kriminalinspektör Ed Heath som ledde polisens utredning.

"Visat fullständig förakt"

Jim McCormick hävdade att detektorerna kunde upptäcka sprängämnen, och i andra fall narkotika, på långt håll, djupt under jorden, genom blyfodrade rum och genom flera byggnader. Men det visade sig vara bluff.

Men antennerna på utrustningen var inte kopplade till någonting och hade ingen strömkälla. Och en av produkterna var helt enkelt en golfbollsupphittare, som av tillverkaren beskrivs som ”en helt ny produkt som du ska ha roligt med”.

– McCormick visade ett fullständigt förakt för säkerheten för dem som förlitade sig på apparaten för sin egen säkerhet och skydd. Han samlade på sig många miljoner pund genom sin girighet och sitt kriminella företag, säger Ed Heath.

Användes av FN

Jim McCormick sålde även detektorerna till Nigeria, Syrien, Mexiko och Libanon, där ett FN-organ var köpare. Nu riskerar han åtta års fängelse för bedrägeri.

McCormick ska ha sålt cirka 6 000 detektorer till Irak. Produkterna ska ha sålts för drygt 100 000 kronor vardera medan några av apparaterna endast kostade 150 kronor att tillverka.

En irakisk uppgiftslämnare menar även att McCormick betalade miljontals pund i mutor till ledande irakier för att säkra erbjudandena.

– Jim McCormick och de som arbetat med honom dödade mitt folk i kallt blod, sa Aqil al-Turehi, inspektör på irakiska inrikesdepartementet till BBC.

"Skymf mot vetenskapen"

McCormick hävdade att antennen på utrustningen pekade ut sprängämnen eller narkotika beroende på hur de var programmerade. Något som av expertvittnen beskrivs som helt ineffektivt och en ”skymf mot vetenskap”.

Under polisutredningen berättade en professor på Universitetet i Cambridge att chansen att utrustningen skulle ha verkan inte var större än slumpen.