"Nora" anmälde Göran Lindberg redan 2007

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: P-O Sännås
Göran Lindberg dömdes i hovrätten till sex års fängelse.

Nora bands fast och våldtogs av den förre polischefen Göran Lindberg – endast 17 år gammal.

Men trots att hon redan år 2007 kunde ge polisen både signalement och telefonnummer till förövaren dröjde det fram till 2010 innan han greps.

– Hade det inte lagts ner från början, kanske inte de andra tjejerna som blev utsatta efter mig, hade behövt gå igenom det här helvetet, säger Nora till Ekot.

Nora i en intervju med TV 3 Efterlyst.
Foto: Foto: TV3
Nora i en intervju med TV 3 Efterlyst.

När sexhärvan kring Göran Lindberg, 66, började rullas upp i januari 2010 var skandalen ett faktum.

Lindberg – en feministisk förkämpe inom polisen – greps av polis på en bensinmack i Falun när han, med en väska full av sexleksaker, var på väg för att träffa en 14-årig flicka.

17 år

Ju längre undersökningen kom desto större blev skandalen.

Det visade sig att Lindberg varit jämställdhetsförespråkare och respekterad polischef på dagen och sadistisk våldtäktsman på natten.

Den förre länspolismästaren och Polishögskolans före detta rektor Göran Lindberg dömdes till slut i hovrätten till sex års fängelse för grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri, köp av sexuella tjänster och försök till köp av sexuell tjänst.

Bland annat dömdes han för våldtäkten av Nora som då, vid tiden för våldtäkten, var 17 år gammal.

Hon bodde då på ett behandlingshem där hon vårdades för självskadebeteende. På hemmet började hon prostituera sig. Hon säger i en dokumentär som Sveriges Radio Ekot gjort att prostitutionen blev ännu ett sätt för henne att skada sig själv. En av sexköparna hon fick kontakt med kallade sig Peter.

"Spydde efteråt"

Mannen intygade att han hade kontakter. Han kunde hjälpa henne ut från behandlingshemmet så att hon äntligen skulle kunna få flytta hem.

Nora hade ingen aning om att han i själva verket var en av Sveriges högste polischefer.

När de möttes i en bil parkerad vid Täby kyrkby i januari 2007 visade sig den omtänksamme mannen hon haft kontakt med vara en helt annan.

Han våldtog henne vid två tillfällen, kallade henne "slyna" och "sexslav". Under en av våldtäkterna band han fast henne i en säng med läderremmar och utnyttjade henne grovt.

Så grovt att hon tvingades uppsöka sjukhus.

–  Jag spydde en del efteråt. Jag stoppade snö innanför kläderna för att döva smärtan, har hon sagt i en tidigare intervju.

Peter var Lindberg

Redan år 2007 anmälde Nora den prostitutionshärva hon befann sig i.

Hon gav telefonnummer och signalement på flera av sexköparna, bland annat till "Peter", mannen som våldtagit henne grovt och som senare skulle visa sig vara Göran Lindberg.

Men förundersökningen lades ner.

Polisens utredare säger till Ekot att det inte gick att gå vidare i ärendet då numren gick till kontantkort och att de endast hade förnamn på sexköparna.

– Det går inte att få fram vilka de är, säger polisens handläggare till Ekot.

Ett rent helvete

Men Ekots reporter menar att det finns flera av sexköparna som enkelt hade kunnat spåras. Polisen hade till och med personnummer på en av dem men varken han eller någon annan av sexköparna som Nora namngivit förhördes.

– Köp av sexuell handling av barn. Förundersökningen läggs ner. Motivering: Det går inte att bevisa vem eller vilka som har begått gärningen. Då är det slarvigt förundersökt, när det är motiveringen, att det inte går att bevisa vem eller vilka som begått handlingen. Det framgår tydligt via namn och telefonnummer, som har getts, säger Nora i dokumentären.

– Hade det inte lagts ner från början, kanske inte de andra tjejerna som blev utsatta efter mig, hade behövt gå igenom det här helvetet.

"Vanligt sex"

Göran Lindberg har erkänt att han legat med alla offren som deltog under rättegången men menar att han inte tvingat någon. Det har förekommit betalning men sexet har varit på frivillig basis, "vanligt sex", har han sagt.

– I de allra flesta fall upplever jag i alla fall att vi har haft en ganska jämställd relation fast jag har betalat för sexet. Mitt utbyte kan ju vara att jag stöttar dem och känner att jag gör positiva saker för dem, har han sagt i förhör.

Fotnot: Nora heter egentligen något helt annat. Dokumentären om Nora heter "Den fastspända flickan", som sänds på söndag 15.03 i P1.

Publicerad: