Partiledardebatten gynnar kaffekedja

Foto: Robin Lorentz-Allard
Annie Lööf, Göran Hägglund, Jan Björklund, Fredrik Reinfeldt fikade på Espresso House i går.

avJosefin Westin

NYHETER

Under partiledardebatten i SVT nämner Göran Hägglund (KD) kaffekedjan Espresso houses namn flera gånger.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är inte sen att haka på.

– Tack för reklamen, utbrister Sveinung Høyer-Trollnes, kaffekedjans marknadsdirektör till Aftonbladet.

Göran Hägglund (KD) och Stefan Löfven (S) debatterade sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar under 25 år som bäst när Hägglund drog upp kaffekedjan Espresso house.

KD-ledaren berättade att alliansen hade besökt företaget i går och framhöll att en stor del av de anställda bestod av just ungdomar under 25 år.

Aftonbladet var nämligen också på plats – det var en pressträff.

”Vi hade trevligt”

Under mötet på kaffekedjan riktade Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund stark kritik mot oppositionens skuggbudget över en kopp kaffe - med Espresso houses logga.

Företagsnamnet fastnade inte bara på de flesta bilder. I kvällens debatt påpekade Hägglund att många av företagets ungdomars jobb skulle vara hotade om Socialdemokraterna fick som de ville och drog in jobbskatteavdraget.

– Det var väl trevligt. Vi hade även trevligt i går, säger Sveinung Høyer-Trollnes, marknadsdirektör på Espresso house om att företagets lyfts fram.

Oklar bedömning

Det var inte bara Hägglund som nämnde företagsnamnet vid ett flertal gånger. Även SD-ledaren Jimmie Åkesson debatterade företaget och gav ännu mer reklam för kaffekedjan.

– Tack för reklamen. Det är positivt att de nämner oss i sådan här sammanhang, säger Sveinung Høyer-Trollnes.

Granskningsnämnden för radio och tv kan inte uttala sig i dagsläget om det här ligger i riskzonen för otillbörligt kommersiellt gynnande.

– Jag kan inte ge någon åsikt om något som jag inte har sett eller innan vi har prövat det, säger Henrik Jermsten, justitieråd och ordförande i Granskningsnämnden.

Däremot påpekar han:

– Det är skillnad på nämndens bedömning i fråga om rena programledare och sådana som är tillfälligt medverkande. Den som diskuterar saker och ting som tillfälligt medverkar har inte samma långtgående krav på sig som en programledare har tillexempel. Om man intervjuar någon så blir nivån annorlunda på det än vad den intervjuade säger.