Englas mamma får prövningstillstånd

Foto: Englas mamma Carina Höglund.
NYHETER

Carina Höglund, mamma till Engla som mördades 2008, har fått prövningstillstånd i hovrätten.

– Jag tror inte att vi vinner i slutändan men jag vill ha en dom som känns välskriven, säger hon till Aftonbladet.

Familjen Höglund menar att polisens slarviga utredning av mordet på Pernilla Hellgren i Falun år 2000 ledde fram till Englas död åtta år senare.

Förra året stämde Carina Höglund staten för slarv och krävde 1,8 miljoner i skadestånd. Men familjen förlorade målet i tingsrätten och fick betala 110 000 kronor för rättegångskostnader.

Fått besked om prövningstillstånd

Carina Höglund valde att överklaga domen och under måndagskvällen kom beskedet att de får prövningstillstånd och fallet kommer att tas upp i hovrätten.

– Det känns väldigt skönt. Jag har tappat tron på rättssäkerheten men nu börjar den komma tillbaka. Det känns som ett rimligt beslut, säger hon efter beskedet.

Hon tycker att tingsrättens dom var dåligt skriven och vill nu få en bättre motivering till beslutet.

– Motiveringen var dålig och de hade inga bra argument. Moraliskt sett borde staten ha ett ansvar när de har så slarviga polisutredningar, som det var i Pernilla-fallet. Man borde be oss om ursäkt och det har man inte gjort än.

Tack vare insamlingen

Efter tingsrättens dom startades en insamling av Daniel Daboczy, grundare av insamlingssajten Funded by me. Totalt lyckades 250 000 kronor samlas in till familjen Höglund, pengar som nu gör att de har råd att överklaga.

– Jag vet inte om jag hade vågat överklaga om jag inte fått hjälp med pengarna. Det är viktigt att visa de här luckorna i rättssäkerheten, de brister som finns i systemet. Det är hemskt att det idag handlar om att bara den som har råd kan få prövning.

Trots glädjen över beskedet berättar Carina Höglund att orken nu börjar tryta och att hon längtar efter ett avslut.

– Det är jobbigt att driva den här processen och fortsätta kämpa. Jag önskar bara att det ska ta slut någon gång.