Aftonbladet-profilen Jörgen Blom död

Foto: PAOLO RODRIGUEZ
Jörgen Blom tog sig alltid tid att prata med oss yngre journalister, nyfiken på våra tankar om journalistik och livet i allmänhet, skriver Jan-Olov Andersson.

avJan-Olov Andersson

NYHETER

Aftonbladets mångårige medarbetare Jörgen Blom har gått bort, 80 år gammal.

Han var en kombination av gammaldags snokande murvel, vass penna och socialt geni.

För en 23-åring som i slutet av 1970-talet just hade börjat i det ganska tuffa klimatet på en stor kvällstidning, var det en ynnest att få en arbetskamrat som Jörgen Blom.

Han var jämngammal med min far, hade förstås redan många vänner i sin ålder på tidningen, men tog sig alltid tid att prata med oss yngre journalister, nyfiken på våra tankar om journalistik och livet i allmänhet.

Och naturligtvis drog vi ur honom alla hans underhållande och lärdomsrika historier.

Gick på Konstfack

Han hade gått Konstfack och träffade hustrun på en konstutställning. Men sedan blev det journalistik för hela slanten. Som riksredaktör för Aftonbladet i Jönköping och Örebro i slutet av 1950-talet. 1961 hamnade han på redaktionen i Stockholm och där blev han kvar tills han gick i pension, med undantag för en utflykt till veckotidningen Se under några år.

Många förknippar Jörgen Blom med att han i stort sett ledde i bevis vem som gömde sig bakom ”Bo Balderson”, en under ett tjugotal år storsäljande författarpseudonym. Den utpekade nekade dock och det grämde säkert Blom att han aldrig fick gå i mål med just den historien.

Skrev lysande kåserier

Det hindrade honom inte från att fortsätta skriva lysande kåserier, självironiska innan det ordet hade blivit modernt. Eller vassa tv-krönikor. Eller djuplodande reportage och intervjuer, om allt från hundar till forskning och vetenskap.

Bakom skrivmaskinen ville han inte bli störd. Men så fort han reste sig, var han alltid redo att med gott humör lyssna, berätta eller debattera allt mellan himmel och jord. Vi som jobbade med honom, tänker på en person som förgyllde vår tillvaro.

Jörgen Blom sörjs närmast av hustrun Elvi, döttrarna Gisela, Katarina och Viveka, sonen Anders och sex barnbarn.