Nasa vill fånga asteroid med lasso

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:

Amerikanska Nasa har långtgående planer på att skicka upp ett robotrymdskepp som fångar asteroider med lasso.

Efter att asteroiden har fångats in ska den parkeras i rymden i närheten av månen.

Senator Bill Nelson, som är ledamot i senatens vetenskaps- och rymd underkommitté, menar att lassosnärjningen innebär att Nasa kan få mer kunskap om rymden.

– Det är verkligen ett smart koncept. Att leta upp den idealiska asteroiden, fånga in den med en robot och ta den dit man vill, säger han enligt the Guardian.

Han menar också att resultaten av asteroidundersökningen på sikt kan leda till att astronauter kan åka till Mars.

”Fångas in med plastpåse”

Enligt planerna ska en asteroid fångas in redan 2019. Med hjälp av den nya Orion-rymdfärjan och ett robotskepp ska en sju meter lång asteroid på 500 ton fångas in. Robotskeppet kommer att utrustas med en högteknologisk solcellsmotor som stoppar asteroidens framfart genom rymden, rapporterar AFP. Donald Yeomas, chef på Nasas enhet för jordnära objekt, berättar att asteroiden kommer fångas in med rymdens motsvarighet till en plastpåse med snöre.

– Du stoppar den i påsen. Du fäster en solcellsdrivna modulen på den för att få asteroiden att sluta snurra och sen kan du föra den var du vill, säger han till AFP.

Tanken är att asteroiden ska stannas någonstans i rymden nära jorden där astronauter kan utforska den med hjälp av svävande promenader.

En sju meter långa asteroiden är inget hot mot jorden. Genom projektet hoppas Nasa hitta möjligheter för att knuffa i väg större asteroider i rymden som kan innebära fara för mänskligheten.

Mångmiljonsatsning

Den nya lasso-planen innebär enligt senatorn Bill Nelson att tidigare planer på att landa på asteroider har snabbats upp med fyra år. Bill Nelson meddelade i veckan att president Barack Obama har öronmärkt 100 miljoner dollar för arbetet att hitta en asteroid av rätt mått som passerar nära jorden.

Om projektet genomförs kommer det att bli första gången som mänskligheten har manipulerat rymden. på liknande sätt. 

Publicerad: