M: Baylan var usel minister

NYHETER

Internt dokument med strategi för att vinna tillbaka förtroendet i skolfrågan

Här är M:s nya strategi för att spöa S i skolfrågan.

I ett internt dokument som Aftonbladet tagit del av pekas Ibrahim Baylan ut som huvudmot­ståndare.

- Väljarna behöver påminnas om att han var den mest passiva skolminister som Sverige haft, säger Tomas Tobé (M).

Foto: Inte oroad. Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson för socialdemokraterna, tar Moderaternas attack med lugn. Det trots att Tomas Tobé (M) anklagar honom för att ha varit Sveriges mest passiva skolminister.

Den senaste tiden har väljarnas förtroende för Socialdemokraternas skolpolitik ökat, medan regeringen tappat stöd. Samtidigt har många partier ­pekat ut skolfrågan som en av de viktigaste i valet ­nästa höst.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Moderaterna tagit fram en ny strategi för att vinna skolmatchen. Målet är att slå hårt mot S.

I ett internt strategidokument pekar M ut Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson för S och skolminister 2004-2006, som huvudmotståndaren.

Ny skolpolitik

- Han söker nu sitt gamla ministerjobb och då tycker vi det är viktigt att påminna om att han var den mest passiva skolminister vi haft. Sverige har under lång tid haft problem med fallande skolresultat. Men Baylan lade bara fram två propositioner och inget handlade om att försöka komma till rätta med de sjunkande skolresultaten, säger Tomas Tobé (M), skolpolitisk talesperson.

Inte oroad

Förutom att attackera exministern ska M också peka på att man själva är aktiva i utvecklandet av ny skolpolitik.

Och trycka på hur splittrad oppositionen är bland annat i betygsfrågan.

Ibrahim Baylan tar M-attacken med ro:

- De har dominerat regeringen i sju år. Under den tiden har skolresultaten fallit och klyftorna i skolan ökat. Då skulle man ju kunna ha hoppats att de skulle vilja bekämpa det i stället för att desperat ägna sig åt det politiska spelet.

Kritiken om den röd­gröna splittringen är heller inget som oroar Baylan:

- Vi har cirka 15 månader kvar till valet. Vi kommer som parti att fortsätta att lägga fram konstruktiva skolförslag och vi ser gärna att vi kan komma överens över block­gränserna, som vi gjorde med friskolorna.