Jobb & karriär

Så mycket jobbar svenska småföretagare i snitt

Av: 

Sofia Yoo

Långa dagar Dagens småföretagare har det riktigt kämpigt. Foto: FreeDigitalPhotos
Långa dagar Dagens småföretagare har det riktigt kämpigt. Foto: FreeDigitalPhotos

NYHETER

En ny studie visar att dagens småföretagare har det kämpigare än någonsin.
Hela två tredjedelar uppger att de arbetar i genomsnitt 49 timmar per vecka, vilket innebär en extra veckas arbete varje månad.
– Samtidigt är ”bristen på tid” den faktor som har upplevt som mest hämmande, säger Anders Isaksson, forskare på Handelshögskolan vid Umeå Universitet.

Anders Isaksson Forskare vid Umeå Universitet.

Tiden sägs ofta vara vår största fiende. Det gäller inte minst den som är egen företagare. En ny undersökning från Handelshögskolan vid Umeå Universitet som kartlagt dagens svenska småföretagarklimat, visar att just tidsbrist är ett av de största tillväxthindren. Hela två tredjedelar av företagarna uppger att de arbetar i snitt 49 timmar per vecka, vilket innebär en extra veckas arbete varje månad.
– Vissa arbetar mer och andra mindre än så. Men uppenbarligen lägger småföretagare i Sverige i genomsnitt ner väldigt mycket tid på sina företag – samtidigt som just bristen på tid har uppgetts vara den faktor som är mest hämmande, säger Anders Isaksson.

Sex av tio sköter sin administration själva

Syftet med studien var att undersöka svenska småföretagares administrativa bördor, samt vilken effekt det hade på såväl företagaren som företaget. Drygt 400 Sifo-intervjuer med personer i ledande ställningar i svenska småföretag genomfördes.
Sex av tio företagare uppgav att de skötte sin administration själva och att den upptog hela 42 procent av arbetstiden. Av de som i stället valt att outsourca sin administration var motsvarande siffra bara 32 procent.
– En hypotes av detta är att det både kan vara lönsammare – och hälsosammare – att fokusera på kärnverksamheten och låta andra sköta administrationen. Och det är något som allt mer uppmärksammas. Från statligt håll arbetar man systematiskt med att förenkla de administrativa bördor som myndigheter lägger på svenska företagare i dag.

Småföretagare särskilt stressade

Samtidigt som hela 36 procent uppgav att de kände sig mer eller mindre stressade, var sambandet mellan den administrativa arbetstiden och stressen tydlig. Ju mer tid som ägnades åt de administrativa sysslorna, desto mer stressade uppgav sig företagarna vara – något som var särskilt starkt för gruppen småföretagare.
– De administrativa uppgifterna ses som ”ett nödvändigt ont”. Som något man måste göra fast man har annat man hellre skulle vilja ägna sig åt – som att utveckla sitt företag eller ta hand om sin familj. Så ju mer administration, desto mer stress över allt annat som man borde göra men inte hinner. Och ju mer stress, desto mindre arbetsglädje.

Så vad tror du om framtiden för de svenska småföretagarna?
– Oj, den vill jag tro gott om. Ska man generalisera har de visat sig vara ett arbetsamt och innovativt släkte, med en god förmåga att anpassa sig och hitta nya lösningar på både stora och små problem. Studien visade dessutom att de företagare som hade lyckats minska sina administrativa arbetsbördor också tyckte att det hade blivit mycket roligare att jobba med sina företag.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Tipsa oss:

Här du en verksamhet du vill berätta om? Maila oss!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär

Starta eget