Nyheter

Sexismdebatt efter toalettmålning i Luleå

Av: 

Martin Nilsson

NYHETER

14-åriga Astrid: "Den är sexistisk - men ingen bryr sig"

En kille som tjuvkikar på en tjej på en toalett.

Den bilden möter elever som vill gå på toa på Tunaskolan i Luleå.

”Sexism”, säger 14-åriga Astrid Johansson.

”Humor”, menar rektorn – som låtit eleverna rösta om bilden.

En kränkande målning bredvid en skoltoalett har rört upp känslor i Luleå – och på sociala medier. 

Efter att 14-åriga Astrid Johansson reagerat på bilden, som föreställer en kille som tjuvkikar på en tjej på en toalett, har lokala medier skrivit om målningen, skolan har anordnat omröstning och mängder av människor har uttryckt ilska på twitter, bloggar och Facebook.

– Jag tycker att det är vansinnigt att bilden är såpass sexistisk men att ingen bryr sig. Den visar att det är okej med sexuella trakasserier. Jag tycker inte att man ska uppmuntra sådant, men ingen annan förstår problemet, säger Astrid Johansson.

Tyst från skolan

Historien nådde lokaltidningarna i förra veckan. Astrid intervjuades och skolan fick svara på kritiken. I Norrländska Socialdemokraten kommenterade Tunaskolans rektor Agneta Hedenström målningen den 22 januari.

– Jag ser den mer med humor. Eleverna fick söka inspiration på nätet. Bilden är godkänd av personal efter projektet. Den hänger vid en personaltoalett, säger hon till tidningen.

– Men varken lärarna eller rektorn har pratat med mig. Alla är helt tysta, säger Astrid Johansson till Aftonbladet.

Enkätundersökning bland eleverna

När Astrid i förra veckan blev sjuk och var hemma från skolan i en dag genomfördes en enkätundersökning bland eleverna.

När Astrid kom tillbaka till skolan möttes hon av en banderoll med texten ”Skolans kändaste målning” bredvid den nu omskrivna toalettdörren.

Under rubriken "Elevdemokrati" presenteras resultatet från skolans undersökning. "Enkäten visade att 98% av eleverna vill ha kvar målningen på skolan. Den visade även att 99,1% av eleverna inte mår dåligt av tavlan", står det.

– När jag var borta blev det värsta debatten och de gjorde den här enkätundersökningen. Alla pratade om det, men när jag kom tillbaka var det helt tyst, berättar Astrid som har fått både elaka och uppmuntrande kommentarer på nätet.

– Det är klart att det är jobbigt, jag blir så arg och upprörd över att ingen lyssnar. Den här undersökningen visar faktiskt att 0,9 procent av eleverna mår dåligt av den här bilden – då förstår jag inte hur skolan kan tycka att det är okej.

Rektorn: det är humor

Aftonbladet har utan framgång sökt Tunaskolans rektor Agneta Hedenström, som är på tjänsteresa. Christer Hogbrand är tillförordnad rektor och vill inte längre kommentera ärendet.

– Vi kommenterar inte det här. Vi sköter det internt på skolan, säger han.

Hur då?

– Vi lämnar ingen kommentar till media. Vi ser ingen vinst i det.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: