”Vet inte vad vi ska ta oss till nu”

1 av 2 | Foto: DOUGLAS ENGEL
Sabrina Rojas, 58, har med sig sin Chavez-docka.

CARACAS. Sabrina Rojas trycks med bland folkmassan som väller ned i tunnelbanan.

För att alla ska ha en chans att ta ett sista farväl av sin ledare låter metrobolaget alla åka gratis.

– Det kvittar att vi var förberedda. Det är ändå en chock, säger Sabrina.

Aftonbladets Henrik Brandão Jönsson och Douglas Engle.

Tusentals chavistas trycker på bakifrån och Sabrina får hålla i sig för att inte trilla. En man i röd keps ropar »Un pueblo unido, jamás será vencido«, ett enat folk kan aldrig besegras. Sabrina sjunger med.

– Det kvittar att vi var förbereda. Det är ändå en chock. Jag vet inte vad vi ska ta oss till nu.

Pussar dockan

Sabrina Rojas är 58 år och arbetar på ett ålderdomshem i favelakomplexet Petare i östra Caracas. När Hugo Chavéz vann sitt första val 1998 arbetade hon som hembiträde i en familj från övre medelklassen.

– Jag har Chávez att tacka för allting, säger hon och pussar sin docka.

Den föreställer Hugo Chávez som han såg ut innan han drabbades av cancer för 21 månader sedan.

När tunnelbanan når stationen La Bandera väller chavisterna av för att gå längs den långa aveny som leder till militärhögskolan där Hugo Chávez ligger. Stämningen blir hotfull. Efter den USA-stödda statskuppen 2002 är många chavistas misstänksamma mot utlänningar. Ett reportageteam från Brasilien blir utfrågade var de kommer ifrån. Längs avenyn säljs flaggor, kepsar och vattenflaskor till alla de tusentals som står i den flera kilometer långa kö för att ta farväl av en av Latinamerikas mest inflytelserika ledare.

”Måste leva vidare”

På ett plakat har en man skrivit en önskan om att Gud ska reservera den vackraste platsen i himlen åt honom.

– Han måste leva vidare i oss. De som styrde landet innan får inte komma tillbaka, säger han.

En av alla politiker som rest till Caracas för att ta farväl av Hugo Chávez är Honduras före detta president Manuel Zelaya. När han störtades i en statskupp 2009 hotade Hugo Chávez att angripa kuppmakarna militärt.

– Det kommer att ta tid innan Latinamerika får en ledare som Hugo Chávez. Han hade alla de egenskaper som en ledare ska han. Han var stark, bestämd och rolig, säger Manuel Zelaya, som reste till Caracas med samma plan som Aftonbladet.

Idag, fredag, klockan 16:00, svensk tid, kommer statsbegravningen att inledas där statschefer från hela världen kommer att delta. Oppositionen håller låg profil och vill inte störa ceremonin.

”Vilsna och farliga”

En av få som tillhör oppositionen och vågar uttala sig för Aftonbladet är en pensionär på tunnelbanan som leder till medelklasskvarteren.

– Jag är 72 år och har inget att vara rädd för. Chávez var bra på många sätt, men den personkult som han byggde upp var fel. Alla hans anhängare känner sig vilsna idag. Och vilsna människor är farliga. Vem ska de nu följa? säger Néstor Gutierrez.

När vi går av tunnelbanan söker en kvinna upp mig.

– Lyssna inte på honom. Han tillhör den spanskättade eliten som aldrig delade med sig av något. Nu är det folket som styr, säger Jelitza Rojas, 47, som arbetar på det statliga försäkringsbolag som Chávez grundat.

Hon säger det med en sådan stolthet i rösten att det blir tydligt att Hugo Chávez främsta förtjänst, under sina 14 år som landets president, var att ge makt åt människor som aldrig tidigare varit i närheten av den.

Henrik Brandão Jönsson