Nyheter

Ny forskning: Jesus var gift

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Harvardforskare avslöjar ny upptäckt om Jesus omdebatterade civilstånd

Jesus var gift.

Det antyder nya bevis som Harvardforskaren Karen King kallar ”evangelium om Jesus hustru”.

Jesus.
Jesus.

En mening som uppges vara skriven på 300-talet ger ny fart till den heta debatten om Jesus hade en hustru eller inte. Enligt Harvardprofessorn Karen King har hon upptäckt ett papyrusblad där det ska stå ”Jesus sa till dem, min hustru...” i koptisk skrift.

Resten av texten är borta, skriver Washington Post.

Frågan om Jesus civilstånd är flitigt diskuterad och hans singelstatus ligger bland annat bakom att den katolska kyrkans präster avger löfte om att leva i celibat.

– Kristen tradition har länge hävdat att Jesus var ogift trots att det inte finns några pålitliga historiska bevis för påståendet, säger Karen King i ett pressmeddelande kring upptäckten som släpptes på tisdagen.

Övertygad om dess äkthet

De nya rönen ska ha hamnat i Karen Kings händer redan 2010 då en anonym samlare visade henne papyrusbladet. Först ansåg King att det rörde sig om en förfalskning men efter att ha studerat åldern, handstilen och den stavningen bland annat är hon övertygad om dess äkthet, skriver Washington Post.

– Det nya evangeliet bevisar inte att Jesus var gift men det säger oss att frågan har väckts av högljudda debatter om sexualitet och äktenskap, säger King enligt pressmeddelandet skriver Washington Post.

Flera språkliga experter vittnar om att fragmentet – som King hävdar skrevs på 300-talet – troligtvis inte är en förfalskning, skriver TT.

Presskonferensen hölls i Rom vid den katolska kyrkans högborg på jorden, Vatikanstaten, och Karen King uppgav också ytterligare en detalj som kan provocera de traditionellt troende, skriver Washington Post.

Kvinnliga lärjungar?

Papyrusbladet ska också innehålla delar av en konversation där Jesus ska antyda att en omnämnd kvinna skulle kunna bli hans lärjunge. Katolska kyrkan förbjuder kvinnliga präster av den anledningen att av tradition var Jesu lärjungar män, skriver Washington Post.

Vatikanen har ännu inte kommenterat de nya uppgifterna.

Enligt King hänvisar textfragmenten till en konversation som Jesus ska ha haft med sina lärjungar om familjer, han ska utöver sin hustru också ha nämnt Maria och sin mor. Forskaren utesluter inte att Jesus uttalande om sin hustru kan ha varit en metafor, enligt kristen tradition talar man exempelvis om kyrkan som kristi brud, skriver Washington Post.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: