Nyheter

80-åringen kräver betalt för Jesusbild

Av: 

Ida Gustafsson

Cecilia Gimenez ”förbättrade” jesustavla - till höger.
Cecilia Gimenez ”förbättrade” jesustavla - till höger.

NYHETER

Folk har vallfärdat och betalt inträde för att se den omskrivna Jesus-fresken i spanska Borja.

Nu stämmer "konstnären" Cecilia Gimenez församlingen – för uteblivna royalties.

För kyrkan blev Gimenez miss med penseln en besöksuccé.

Efter att församlingen fått stort stöd för en insamling för tavlans restaurering såg de möjligheter att fylla kassaskrinet ytterligare, skriver Telegraph.

Stämmer kyrkan

Kyrkan började ta inträde av besökarna och på bara under de fyra första dagarna tjänade de 2000 euro, nära 20 000 kronor.

Pengar som även Cecilia Gimenez vill ha.

Och för att få del av kakan har hon stämt kyrkan. Hennes advokater menar att hon har rätt till en del av intäkterna. Men hur mycket det skulle röra sig om är okänt.

– Hon vill bara att kyrkan ska följa lagen. Om det betyder ekonomisk kompensation vill hon att det ska gå till välgörenhet, säger advokaten Enrique Trebolle till Telegraph.

"Hårig apa"

Cecilia Gimenez verk blev en världsnyhet sedan hon på egen hand renoverade Jesus-bilden Ecce Homo från 1800-talet i sin kyrka i spanska Borja.

Konstkännare kallade resultatet för "En hårig apa". Och verket fick snabbt ett nytt namn Ecce Mono – Beskåda apan, skriver Telegraph.

Kan själv bli stämd

Målningen som färdigställdes för över hundra år sedan av den lokala konstnären Elias Garcia Martinez hade under en lång tid fuktskadats.

Och eftersom kyrkan saknade pengar för att restaurera den tog Cecila Gimenez, som inte har någon konstnärsutbildning, penseln i handen.

Konstnärens släktingar har meddelat att de vill återställa Jesusbilden till sin forna glans. Trots Gimenez goda avsikter har familjen flaggat för att Cecilia Gimenez har en rättslig påföljd att vänta för att hon "förstört" målningen.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: