Han misstänks vara ”Mohammedfilmaren”

avMira Micic

55-åringen som pekas ut som mannen bakom filmen ”Muslimers oskuld” förd till förhör

1 av 11 | Foto: Reuters
Mannen bakom filmen ”Muslimers oskuld” fördes till förhör i dag.

Här förs mannen bakom nidfilmen om Mohammed till förhör.

Filmen orsakade våldsamma protester världen runt, där flera människor dött och skadats.

Mannen som pekas ut som skaparen av den kontroversiella filmen om profeten Mohammed, Nakoula Basseley Nakoula, 55, fördes i dag till förhör, uppger CBCN News.

Han skylde ansiktet med solglasögon och en vit sjal. Polisen eskorterade honom till en väntande bil, skriver VG.

Nakoula Basseley Nakoula lämnade frivilligt sitt hem i en förort till Los Angeles tidigt på lördagsmorgonen, och polisen var noga med att påpeka att Nakoula inte gripits, uppger TT.

Filmen ”Innocence of Muslims”, där profeten Mohammes hånas, har orsakat våldsamma demonstrationer i flera länder.

Byggnader och bilar har sats i brand, stenar kastats och polisen har skjutit varningsskott samt använt tårgas mot de uppretade folkmassan.

Dömd för bankbedrägerier

Flera människor har skadats och dödats, bland andra den amerikanske Libyen-ambassadören Chris Stevens, som dog i en raketattack mot den amerikanska konsulatet i tisdags.

Det är fortfarande oklart vem som gjort filmen, men Nakoula Basseley Nakoula, 55, som är bosatt i USA, är på flera sätt kopplad till filmprojektet.

Han är tidigare dömd för bankbedrägerier och som del i den villkorliga frigivningen fick han inte använda sig av datorer och internet.

Om det visar sig att han brutit mot förbudet kan han få fängelsestraff.

Nakoula har tidigare, i ett telefonsamtal med församlingens koptiske biskop, förnekat att han har varit inblandad i den 13 minuter långa filmen, rapporterar Reuters.

Enligt LATimes har han inte gripits, utan ska ha frivilligt gått till polisstationen för att diskutera sin villkorliga dom.