Kamp inom Miljöpartiet om föräldraförsäkringen

avPär Karlsson

NYHETER

Grön Ungdom vill gå längre än partiledningen

Foto: Per Groth
Lorentz Tovatt, ungdomsförbundets språkrör.

VÄSTERÅS. Det står redan klart att vinster i välfärden blir en omdebatterad fråga på MP-kongressen.

Men det kan bli splittringar i fler frågor - Grön Ungdom hoppas nu på att köra över partiledningen i frågan om föräldraförsäkringen.

– Vi vill att den ska vara helt individualiserad, säger ungdomsförbundets språkrör Lorentz Tovatt.

Det är framför allt klimat, jobb och vinster i välfärden som kommer att diskuteras på MP-kongressen i Västerås i helgen. Men precis som på S-kongressen i Göteborg tidigare i vår så kan frågan om föräldraförsäkringen dyka upp som en joker i leken. I förslaget till nytt partiprogram har partistyrelsen föreslagit en tredelad försäkring, där varje förälder får en del var. Den tredje delen ska familjen själva få bestämma vem som ska ta ut - det kan även handla om andra personer i barnets närhet, som en morfar eller farmor.

Grön Ungdom vill gå längre

Men Grön Ungdom tycker inte att förslaget går långt nog. På kongressen försöker man nu i stället få igenom en skrivelse om en helt individualiserad föräldraförsäkring, som delas lika mellan föräldrarna.

– Vi tycker att partistyrelsens förslag är ett bra första steg. Men när man skriver ett partiprogram ska man tillåta sig själv att vara mer visionär och se vad som är målet. Därför tycker vi att man ska gå längre, säger Lorentz Tovatt.

"En jämställdhetsåtgärd"

Han menar att en individualiserad försäkring framför allt är en jämställdhetsåtgärd.

– Kvinnor får i dag inte samma löneökning som män eftersom man tar ut en större del av föräldraförsäkringen. Men det är också en fråga om hur politiker ska se på familjer - som individer eller kollektiv. Många andra skatter, avgifter och försäkringar delas ut individuellt. Man delar inte ut semesterdagarna som en pott, utan det ges individuellt. Så borde det vara med föräldraförsäkringen med, säger han.

"Hoppas att vårt förslag vinner"

Det är bara Vänsterpartiet som driver frågan om en helt delad försäkring av riksdagspartierna. Men flera ungdomsförbund är inne på samma linje.

– De flesta kvinnoförbund, även på högersidan, driver även frågan. De som verkligen brinner för jämställdhet ser att det är en viktig åtgärd. Men tråkigt nog blir frågan kanske inte en av de mest debatterade på kongressen. Men vi hoppas så klart att vårt förslag vinner, säger Tovatt.

"Ett viktigt steg"

Språkröret Gustav Fridolin tycker att partistyrelsens förslag om en tredelad försäkring är ett viktigt steg i arbetet för ett mer jämställt samhället.

– Både vi och LO och andra ser det här som ett steg för att få en mer jämställd arbetsmarknad, där vi bryter den koppling som finns i dag när kvinnors löner börjar släpa efter när första barnet kommer, säger han.

Enligt honom är modellen med tre delar bra.

– En del går också att lämna till någon annan i barnets närhet, det är väldigt bra. Det finns en bild av att det bara är mamma och pappa som sköter barnet under uppväxten, men så ser det sällan ut, säger han.

Fridolin utesluter dock inte en individualiserad försäkring längre fram.

– Men i sådant fall måste det finnas kvar en möjlighet att överlåta någon del till andra. Det tror jag är viktigt.

Partisekreteraren: ”Får inte ut en enda dag”

Partisekreteraren Anders Wallner, som själv blev pappa igen i veckan, menar att både partistyrelsens och Grön Ungdoms förslag är steg i samma riktning.

– Vi behöver ytterligare kvoteringar av föräldradagarna. Men det som är väldigt viktigt i partiets förslag är att överlåta åt andra personer.

Wallner är själv inte biologisk far till Ludde, som föddes i tisdags.

– Det är flera vuxna i min familjekonstellation. Jag får inte ta ut en enda dag. Det är ett exempel på att vi bör ha en försäkring som fungerar för flera familjer, både om man är flera i familjen eller är ensamstående och har andra vuxna i sin närhet. Det behövs en sådan flexibilitet i systemet.

"Ska ta lika stort ansvar"

Partisekreteraren ställer sig också frågande om det är en helt individualiserad föräldraförsäkring som är den bästa vägen.

– Visionen vi har är att alla föräldrar ska ta ett lika stort ansvar för sina barn. Det är visionen, hur man ska ta sig dit är frågan. Personligen vet jag inte om individualiserad föräldraförsäkring är den snabbaste vägen dit. Det kan mycket väl vara så att det leder till att många pappor ändå inte skulle ta ut dagarna, och då får barnen mindre tid med sina föräldrar.

Wallner ser i stället andra lösningar:

– Man kan hitta fler sätt att låta båda vara hemma samtidigt. Jag tycker också att man ska kunna rikta åtgärder mot manligt dominerade yrkesgrupper för att stimulera att män öka sitt uttag av föräldradagar.