Till vänster ”Kapten Krok”, en flitig skribent på sajten, och sajtens huvudman till höger.
Till vänster ”Kapten Krok”, en flitig skribent på sajten, och sajtens huvudman till höger.

Hatsajten Exponerats huvudman själv dömd pedofil

Publicerad:
Till vänster ”Kapten Krok”, en flitig skribent på sajten, och sajtens huvudman till höger.
Till vänster ”Kapten Krok”, en flitig skribent på sajten, och sajtens huvudman till höger.

NYHETER

De hänger ut misstänkta brottslingars identiteter på nätet – och tvingar dem att betala för att få sina namn och bilder borttagna.

En granskning av den främlingsfientliga sajten Exponerat visar att även de ansvariga är dömda för flera grova brott.

– Och? Varför inte? Man kan inte gottgöra gamla synder menar du då? säger den 48-årige huvudmannen.

Den främlingsfientliga sajten Exponerat riktar framför allt in sig på brottsmisstänkta eller dömda personer med invandrarbakgrund. Artiklarna tas ofta från andra tidningar, och skrivs om på ett nedlåtande sätt av den "hemliga" redaktionen.

– Det här är en av de större och grövre SD-vänliga hatsajterna som finns i Sverige i dag, säger Henrik Johansson på Expo.

En granskning som journalistnätverket Researchgruppen gjort visar att redaktionen i huvudsak består av fem personer – samtliga dömda för brott.

Huvudmannen, en 48-åring från Göteborgsområdet, är bland annat dömd till fängelse för sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt ofredande av flera barn.

Begick övergrepp när han satt barnvakt

Övergreppen skedde bland annat då han var barnvakt. Mannen jobbade då på en mellanstadieskola, men gav sig också på närstående barn till familjen. Enligt domen i Svea hovrätt drabbades flickorna mycket svårt av övergreppen, med flera år av ångest och terapi som följd. 48-åringen har också dömts för barnpornografibrott, skadegörelse och misshandel. Den senaste domen är från 2010.

Ekonomiansvarig och dömd för bokföringsbrott

Exponerats ekonomiansvarige, en 42-åring, är dömd för bokföringsbrott och har över en halv miljon kronor i skulder. Hemsidans webmaster är bland annat dömd för stöld, och mannen som ansvarar för servern är dömd för både rattfylleri och olovlig körning.

En av sajtens mest flitiga skribenter, som går under namnet Kapten Krok, dömdes i år för att ha langat sprit och öl från Tyskland.

Tvingar fram betalning

Sajten, som själva skriver på sin hemsida att de vill "belysa" korrupt media tvingar samtidigt den som vill få bort sitt namn att betala pengar för det, visar Researchgruppens material.

När journalisterna konfronterar 48-åringen med uppgifterna säger han:

– Och? Om vi nu skulle göra det, så gör vi väl vad fan vi vill, vi lägger ner tid och pengar på det här. Eller hur? Vi gör precis vad vi vill.

Det låter nästan som utpressning, ni tar betalt för att ta bort artiklarna?

– Nej, det är de själva som vill att det ska bort.

Det är ju för att ni har hängt ut deras namn på er hemsida?

– Ja, då får de väl betala för våra tjänster i såna fall, precis som ni tar betalt. Det är inte utpressning, vi tar inte kontakt med människor, säger han.

På frågan om hur det går ihop att hänga ut brottslingar och samtidigt vara dömd för brott svarar han:

– Och? Varför inte?

Saknar ansvarig utgivare

Exponerat saknar, precis som hatsajten Avpixlat, både ansvarig utgivare och utgivarbevis. Aftonbladet kunde i november visa Avpixlats täta kopplingar med Sverigedemokraterna, och också avslöja två av huvudmännen, debattören Mats Dagerlind och försäljningschefen Richard Svensson, bakom sajten.

Publicerad: