Aftonbladet Inizio

Kristersson går som en raket

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

Ulf Kristersson valdes till ny M-ordförande för mindre än tre månader sedan.

Men han är redan den partiledare som svenska folket har störst förtroende för.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Det är inte normalt att en nyvald partiledare nästan direkt toppar partiledarnas förtroendeliga.

Väljarna brukar vara svårflörtade och ta tid på sig innan de säger att de har stort eller mycket stort förtroende för en partiledare.

Men Ulf Kristersson har fått en smakstart som M-ledare och han kan nu lägga ännu en bra siffra till de tidigare.

Tätt i hälarna har han Stefan Löfven (S) som svenska folket har nästan lika stort förtroende för som för M-ledaren. Trea är Annie Lööf (C) som fått det tuffare efter partiledarbytet i Moderaterna.

Generellt ökar förtroendet för partiledarna just nu. Det är normalt, så brukar det vara när valåret närmar sig. Det är bara två partiledare som förtroendet minskar för, Lööf och Busch Thor.

Ulf Kristersson (M) 41 procent (+7 procent)

Kristersson valdes till ny M-ledare den 1 oktober. Men redan är han alltså den partiledare som svenska folket har störst förtroende för. 41 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Men om han vill attrahera även kvinnor och unga får han slipa lite på profilen. Han ligger först på fjärde plats på deras förtroendelistor.

Stefan Löfven (S) 39 procent (+1 procent)

Statsministern har haft lite svårt att hävda sig i förtroendeligan. Men i den förra mätningen, i oktober, toppade han listan. Nu är han tillbaka på andra plats.

Som vanligt är det bland kvinnorna som Stefan Löfven har sin främsta stödtrupp. Männen är fortfarande avvaktande.

Noteras bör också att hela 30 procent inte har något förtroende alls för statsministern. Det är en siffra som borde oroa valstrategerna.

Annie Lööf (C) 36 procent (-2 procent)

Centerledaren har toppat partiledarnas förtroendeliga sedan i juni förra året. Men nu har hon halkat ner till en tredjeplats. Konkurrensen hårdnade betydligt när Anna Kinberg Batra lämnade scenen i början av hösten.

Det var i somras som Lööf stod på topp. Då hade 45 procent stort eller mycket stort förtroende för henne, nio procentenheter fler än i dag.

Men på kvinnornas lista är hon tvåa och på de yngsta väljarnas etta.

Jonas Sjöstedt (V) 32 procent (Oförändrat)

Vänsterledaren företräder riksdagens tredje minsta parti men åtnjuter trots det ett relativt stort förtroende bland väljarna i allmänhet. Det kan inte förklaras med annat än hans egen person.

Liksom alla andra partiledare på politikens vänsterhalva har fler kvinnor än män stort eller mycket stort förtroende för Sjöstedt. Bland de yngre väljarna ligger han på andra plats, tätt efter Lööf.

Jimmie Åkesson (SD) 28 procent (+1 procent)

Förra sommaren ingick SD-ledaren i den trio som toppade listan över partiledare som svenska folket hade störst förtroende för.

Nu har han halkat ner till femte plats. Men det beror inte på att förtroendet har minskat dramatiskt för Jimmie Åkesson. Det beror på att andra partiledare dragit ifrån.

I juni 2016 hade 30 procent stort eller mycket stort förtroende för Åkesson. Nu är det 28.

Men medan 35 procent av männen har stort eller mycket stort förtroende för SD-ledaren är det bara 20 procent av kvinnorna. Det avspeglar partiets väljarkår. Också bland väljare under 30 ligger Åkesson påtagligt sämre till än i väljarkollektivet som helhet.

Jan Björklund (L) 27 procent (Oförändrat)

Förtroendet för L-ledaren är inte mycket att orda om. Han ligger kvar på samma nivå som i höstas och stödet är ungefär lika stort bland kvinnor, män och unga väljare.

Ebba Busch Thor (KD) 19 procent (-1 procent)

KD är ungefär lika stort som Liberalerna men förtroendet för Ebba Busch Thor är påtagligt lägre än för Jan Björklund. Det är ett illvarslande tecken, om man ser det ur KD:s perspektiv.

Trots att hon är kvinna är förtroendet lägre för Busch Thor bland kvinnor än bland män. 43 procent saknar helt förtroende för KD-ledaren. Det är inte heller bra.

Isabella Lövin (MP) 13 procent (+2 procent)

Förtroendet för Miljöpartiets båda språkrör är i botten, trots den lilla återhämtningen i den här mätningen. Det är ett av flera tecken på den kris som de gröna befinner sig i.

Lövin ligger, precis som Fridolin, bättre till bland kvinnor än bland män. MP har varit ett parti med en påfallande ung väljarkår men även de yngsta väljarna har vänt språkrören ryggen. De ligger sist på deras förtroendelista.

Gustav Fridolin (MP) 13 procent (+1 procent)

Fridolin låg länge i toppen av partiledarnas förtroendeliga. Men den positionen är nu långt borta.

Riktigt illa för Fridolin är att mer än hälften, 55 procent, av väljarna fortfarande inte har något som helst förtroende för honom.

Det placerar MP-språkröret på samma nivå som Jimmie Åkesson (SD). Läget är marginellt ljusare för hans kvinnliga kollega Lövin.

Aftonbladet/Inizio

Så gjordes undersökningen: Den är gjord på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 2170 personer över 16 år intervjuades via webben mellan 7 och 14 december 2017.

Frågan som ställdes var: Vilket förtroende har du för följande partiföreträdare? Mycket stort, stort, litet, inget förtroende alls. Endast de som känner till partiledaren har fått avge ett omdöme.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Gå med i vår opinionspanel du också

Publisert:

LÄS VIDARE

17 ex-partiledare svarar: Så går det i valet nästa år

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet Inizio

Politik

Ulf Kristersson

Moderaterna

Jimmie Åkesson

Ebba Busch

Annie Lööf