Ny polisutbildning förvärrar polisbristen

Foto: Maja Suslin/TT
Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande inom Polisförbundet region Syd, tycker att det på lång sikt är bra att en ny polisutbildning startas i Malmö, men anser samtidigt att polisen har en omöjlig sits, som han kallar ett moment 22. Arkivbild.

avTT-Aftonbladet

NYHETER

Den nya polisutbildningen i Malmö kommer på kort sikt att förvärra polisbristen i region Syd, varnar Polisförbundet.

Lärarna rekryteras inom poliskåren – ofta erfarna, specialiserade poliser, som inte ersätts när de försvinner till polisutbildningen.

På polisutbildningen vid Linnéuniversitetet i Växjö jobbar 68 poliser som lärare och två av tre av dem har rekryterats från polisen i region Syd. Ofta ersätts inte heller de poliser som blir lärare, vilket skapar luckor i den ordinarie verksamheten.

Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande inom Polisförbundet region Syd, tycker att det på lång sikt är bra att en ny polisutbildning startas i Malmö, men anser samtidigt att polisen har en omöjlig sits, som han kallar ett moment 22.

– I det korta perspektivet kommer det att vara en klar belastning och man kommer inte att lösa det akuta problemet, för få poliser, säger han till P4 Kronoberg.

ARTIKELN HANDLAR OM