Värden för 100 miljoner brann upp

NYHETER

Branden i Vellinge påverkar hela stan

Foto: Byggnaden var redan övertänd när brandkåren anlände till Vellinge.

Det var värden för mer än 100 miljoner kronor som förstördes i nattens häftiga brand i Vellinge. Skola, vårdcentral och folktandvård kommer att tvingas leva med provisoriska lösningar i åratal.

– Jag tror inte att man kan räkna med kortare tid än två år för en återuppbyggnad, förklarade fastighetsägarens Vellingebostäders vd Stephan Björkestrand på onsdagsförmiddagen.

– Byggkostnaden ligger inte under 100 miljoner kronor, till det kommer alla inventarier, tillade han.

"Barackstad"

På en hastigt inkallad presskonferens i Vellinges kommunhus berättade också Sudsgymnasiets rektor Gert Åkesson att 350 elever i 14 klasser på främst samhällsprogrammet blivit av med sina lektionsrum.

– Även biblioteket, verksamhetens hjärta, har gått upp i rök, sade han.

Vårdcentralen, med normalt ett hundratal patientbesök per dag och folktandvården med kanske 70—80 dagliga patientbesök, tvingades ägna onsdagsmorgonen åt att ringa upp bokade patienter och lämna återbud. Via bland annat Region Skånes hemsida hänvisas akutbesöken till andra enheter i grannkommunerna.

På lite längre sikt är det meningen att verksamheterna ska få mer ordnade provisoriska lösningar medan återuppbyggnaden pågår. Nils-Ola Roth, kommunstyrelsens vice ordförande, talade om en "barackstad" som så ska monteras upp.

Sopkärl brann

Han berättade också att patientjournaler och annat sekretesskyddat material kan finnas på brandplatsen som därför sätts under bevakning tills den är uppröjd.

Många omständigheter tyder på att mångmiljonbranden var anlagd. Brandkåren fick först larm om brand i sopkärl på ena sidan av byggnaden, strax efter det att den var släckt började det i stället brinna häftigt i byggnadens andra ände. En av teorierna är att det brunnit i ett sopkärl som stått nära väggen och att lågorna fått fäste i den utskjutande takkanten. Branden spred sig sedan snabbt utefter vinden, som inte var indelad i sektioner för att bromsa brandspridning. Byggnaden uppges vara från 1970-talet.

Peter Palmkvist/TT