Häleriliga sprängd efter miljonstölder

NYHETER

Maskiner för tillverkning av kemiska droger bland beslagen

Malmöpolisen har sprängt en jättelik hälerihärva. Vid ett tillslag i Östra Grevie i slutet av förra veckan hittades stöldgods för miljoner.

– Det kommer att ta en spaningsgrupp 14 dagar att sortera allt gods, säger Björn Olsson på spaningsroteln.

I nuläget har polisen sju misstänkta i stöld- och hälerihärvan. Det rör sig om kända yrkeskriminella, som polisen haft ögonen på en längre tid.

Vid ett tillslag i Vellinge i augusti hittade man tablettillverkningsmaskiner, som användes för att tillverka så kallade smart drugs. Drogerna såldes sedan troligtvis på internet.

120 lastpallar

Spaningarna fortsatte, och i torsdags slog polisen till mot en lokal i Östra Grevie.

– Där hittade man 120 stycken 180 centimeter höga lastpallar med gods. Det handlar om allt från kläder och fritidsartiklar till husgeråd, choklad, datorer och leksaker, säger Björn Olsson.

Godset härrör från bland annat Elgiganten, och har stulits från lastbilstrailrar som stått parkerade i hamnen.

Grovt häleri

Än så länge lyder brottsrubriceringen mot de sju misstänkta grovt häleri, men polisen är övertygad om att de också är inblandade i stölderna. Ligan har förgreningar i flera europeiska länder och har gjort sig en rejäl hacka på det stulna godset,

– Bara datorerna är värda åtskilliga miljoner kronor. Det här handlar om organiserad brottslighet på hög nivå, säger Björn Olsson.