Giftig grädde kan finnas i Sverige

NYHETER

Finska mejerikoncernen Valio återkallar tiotusentals paket giftig matlagningsgrädde.

Delar av partiet kan finnas i butiker i Sverige.

– Vi kommer att lämna ett klart besked på onsdag morgon, säger Maria Klintberg från den svenska delen av Valio.

Grädden som återkallas har tillverkningsdatum i början av juli, och har bäst före-datum den 17 oktober eller tidigare. Återkallandet gäller både den vanliga varianten och den laktosfria matgrädde som Valio säljer också i Sverige.

Om det giftiga partiet finns i Sverige var dock inte klart på tisdag kväll.

– Vi måste kolla upp det här. Sedan måste vi också kontakta våra kunder och Livsmedelsverket innan vi vet, säger Maria Klintberg från den svenska delen av Valio till aftonbladet.se.

Valios marknadsföringschef Annikka Hurme ber konsumenterna att lämna tillbaka grädden till butikerna. Enligt Valio är den förorenade matlagningsgrädden ändå inte skadlig för hälsan.

Bekämpningsmedel

Hurme uppskattar att det finns tiotusentals förpackningar med förorenad grädde som ännu inte använts. Hon kan inte med säkerhet säga ifall största delen av den förorenade grädden finns i folks kylskåp eller om den är kvar i affärerna.

Höga dioxinhalter och det förbjudna bekämpningsmedlet pentaklorfenol har hittats i förtjockningsmedlet som använts i grädden. Enligt Hurme har förtjockningsmedlet framställts av guargummi, som kommer från Indien. Till Valio kom förtjockningsmedlet via en schweizisk råvaruleverantör.

Valio fick i mitten av juli kännedom om att tillsatsämnet skulle kunna innehålla giftiga rester, och började då undersöka saken. Enligt Hurme använde Valio det första partiet med förorenat tillsatsämne redan i april. Det partiet hann dock ända till konsumenterna.

Grädden innehåller enligt Valio ytterst lite förtjockningsmedel, men mängden gift överskrider den dioxinhalt som lagen tillåter.

Valio kommer att informera affärerna om saken på onsdagen. Grädden som dras tillbaka är packad i gröna förpackningar. Den 15-procentiga grädden har sålts i en två deciliters förpackning och den tioprocentiga i en 3,3 deciliters tetrapak med kork.

Förutom till Finland har guargummi som innehåller gift sålts till åtminstone tolv andra länder. Orsaken till föroreningen är tills vidare okänd.