HD-ordförande redovisade inte inkomst

NYHETER

Högsta domstolens ordförande Johan Munck straffas med skatteböter

Högsta domstolens ordförande Johan Munck har haft ett extra uppdrag åt förra energibolaget E.ON – utan att skatta för lönen.

Nu straffas han med skatteböter.

– Jag glömde bort att ta med inkomsten i deklarationen, säger Johan Munck till aftonbladet.se

När Skattverket genomförde en revision hos energibolaget E.ON hittades det oskattade beloppet på 40 000 kronor, uppger nyhetsbyrån Siren.

Beloppet fick justitierådet Johan Munck från ett extraknäck som skiljedomare.

Efter upptäckten har nu Skatteverket beslutat att att ge HD-ordföranden högsta möjliga skatteböter. Det innebär ett skattetillägg på 40 procent.

Överklagar inte

Något Munck inte tänker överklaga.

– Nej, det här är en inkomst som jag helt enkelt missat att föra med i deklarationen. Jag har inte gjort det medvetet och accepterar självklart Skatteverkets beslut, säger han till aftonbladet.se

Förklaringen till missen är enligt Munck att inkomstuppgiften från E.ON var anonym, den hade ingen avsändare.

Landet högste domare tror dock inte att det här kan skada hans förtroende.

– Det är ju upp till andra att bedöma, men jag tror att det här är sådant som händer alla människor. Det här är ju inget straffbart, säger han.

Men är det förenligt med ditt uppdrag i Högsta domstolen att ha inkomster från annat håll?

– Ja. Det har riksdagen diskuterat många gånger och kommit fram till att det bara är bra om man som domare skaffar sig erfarenheter från olika branscher.

Det aktuella inkomståret 2004 var Johan Muncks lön från HD, enligt egen uppgift, 75 000 kronor per månad. Hans beskattningsbara årsinkomst var enligt Skatteverket 3 491 700 kronor.